5 z 6Glukoza, sacharoza, fruktoza
Na etykietach pojawia się jeszcze wiele innych tajemniczo brzmiących nazw. Są to m.in. glukoza, sacharoza, laktoza, fruktoza, galaktoza czy maltoza. Niektóre z tych cukrów naturalnie występują w pożywieniu. Fruktoza występuje w owocach, a laktoza w mleku.
Dietetycy jednak przestrzegają – każdy z podanych wyżej terminów to po prostu inne słowo oznaczające "dodany cukier".
Na szczęście idą zmiany. FDA do 2020 r. zobowiązała wszystkich producentów żywności do podawania ilości dodanego cukru (w gramach i w formie procentu zalecanej dziennej dawki) bezpośrednio na etykiecie. Ułatwi to więc dokonywanie świadomych wyborów bez konieczności korzystania w sklepach z aplikacji odczytującej dany skład.
Sprawdź też: Sygnały, które wysyła organizm, gdy brakuje mu snu. Nie ignoruj
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.