Trwa ładowanie...

Gdzie żyją pingwiny i jakie mają zwyczaje?

Gdzie żyją pingwiny? Czy pingwin to ssak? I co je pingwin? A to tylko niektóre z pytań, które może zadać młody przyrodnik. Dowiedz się więcej na temat tych niesamowitych zwierząt.

Zobacz film: "Dlaczego dziewczynki mają lepsze oceny w szkole?"

spis treści

1. Gdzie mieszkają pingwiny?

Pingwiny to fascynujące ptaki. Nie latają i są przystosowane do życia w chłodnych wodach morskich. W warunkach naturalnych spotkać je można wyłącznie na południowej półkuli, najliczniej u wybrzeży Antarktydy i w pobliżu jej wysp. Wyjątkiem jest pingwin równikowy, który zamieszkuje wyspy Galapagos.

Gatunki pingwinów żyjące obecnie to m.in.:

  • pingwin Adeli (pingwin białooki) – uczniowie mogą kojarzyć ten gatunek z lekturą "Zaczerowana zagroda" Aliny i Czesława Centkiewiczów
  • pingwin cesarski
  • pingwin białobrewy
  • pingwin krótkoczuby
  • pingwin królewski
  • pingwin maskowy
  • pingwin magellański
  • pingwin skalny
  • pingwin szczotkoczuby

2. Jak wygląda pingwin?

Choć pingwiny mają skrzydła, nie potrafią latać. Pełnią one funkcję płetw, bo zwierzęta te są doskonałymi pływakami.

Uderzenie skrzydeł pingwina jest bardzo bolesne, stąd używają ich do obrony, a także... rozstrzygania sporów w stadzie!

Sprawdzian z geografii. "Czy da się skuteczniej zniechęcić do nauki?"
Sprawdzian z geografii. "Czy da się skuteczniej zniechęcić do nauki?"

Siódmoklasistka otrzymała jedynkę ze sprawdzianu z geografii. Nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie

przeczytaj artykuł

Pingwiny mają krótkie i grube nogi. Poruszanie się w wodzie ułatwiają im trzy przednie palce spięte błoną pławną. W morzu są szybkie i zwinne, na lądzie zaś poruszają się w postawie wyprostowanej z prędkością ok. 2 km/h.

Ich upierzenie przypomina frak, jest czarny lub granatowy z wierzchu, a od spodu biały. To zapewnia im świetny kamuflaż w wodzie.

A czy pingwiny mają pióra? Tak! Ich ciało pokryte jest łuskowatymi piórami ułożonymi bardzo gęsto. Nachodzą na siebie niczym dachówki na dachu, chroniąc organizm przed utratą ciepła.

3. Jak wygląda pingwin Adeli?

Jednym z bardziej rozpoznawalnych gatunków pingwina jest pingwin Adeli (Pygoscelis adeliae). Liczebność jego stada może wynosić nawet kilkanaście tysięcy par.

Ptak ma upierzenie z zewnątrz koloru ciemnogranatowego. Głowa jest czarna z charakterystyczną białą obwódką wokół oczu.

Pingwiny Adeli zamieszkują łagodne zbocza wysoko podniesionych tarasów w pobliżu morza. Ich kolonie znajdują m.in. w sąsiedztwie Polskiej Stacji Antarktycznej.

Książki o kosmosie dla dzieci. Które warto znać?
Książki o kosmosie dla dzieci. Które warto znać?

Książki o kosmosie dla dzieci rozbudzają ciekawość świata. Dlaczego warto poszerzać wiedzę najmłodszych

przeczytaj artykuł

4. Czym żywią się pingwiny?

Podstawą pożywienia pingwinów są ryby i skorupiaki, które zwierzęta te z łatwością łowią w morzu. Kiedy ptak wysiaduje jajka, nie pobiera pokarmu, co – dotyczy to pingwina cesarskiego – może trwać nawet 115 dni! Na taką głodówkę zwierzę może sobie pozwolić dlatego, że pokryte jest grubą warstwą tłuszczu.

5. Informacje o pingwinach. Gdzie ich szukać?

Jeśli dziecko zainteresuje się tematem pingwinów, warto pogłębić jego wiedzę. Warto ją uzupełnić, czytając odpowiednie książki, np. o życiu ptaków. Możecie też obejrzeć tematyczny film przyrodniczy.

Ciekawostki o pingwinach

  • Stereotypowo pingwiny kojarzą się z Antarktydą, ale co ciekawe, tylko dwa z osiemnastu współcześnie żyjących gatunków, rozmnażają się na kontynencie antarktycznym (pingwin cesarski i pingwin Adeli).
  • 25 kwietnia obchodzimy Światowy Dzień Pingwinów, a 20 stycznia – Światowy Dzień Wiedzy o Pingwinach.
  • Pływający pingwin musi co kilka metrów wyskoczyć nad wodę, by zaczerpnąć oddech.
  • Pingwiny to zwierzęta niezwykle towarzyskie. Ich największa znana kolonia liczy ok. milion ptaków.
  • Ich gniazda zbudowane są z kamyków, kostek i piór.
  • Większość gatunków pingwinów składa po dwa jaja, tylko pingwin cesarski i pingwin królewski znoszą po jednym jaju.
  • Pinwinie jaja wysiadują samce. Przytrzymują je na stopach i przykrywają fałdem skórnym brzucha.
  • Wychowaniem piskląt zajmuje się obydwoje rodziców. Młody osobnik pozostaje pod ich opieką tak długo, aż pokryje się wodoodpornym płaszczem piór.
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.