Domowy przepis na sfermentowaną cebulę

Sfermentowana cebula obniża poziom kwasowości w żołądku, spala tłuszcz i poprawia pracę mózgu. Przygotujesz ją samodzielnie w domu. To idealny produkt na wzmocnienie organizmu w jesienno-zimowe dni.

Sfermentowaną cebulę możesz przygotować w swoim domuSfermentowaną cebulę możesz przygotować w swoim domu
Źródło zdjęć: © 123rf
Magdalena Bury

Lakto-fermentacja

Proces fermentacji znany jest od wieków w wielu kulturach. Najbardziej popularną metodą jest lakto-fermentacja – taka, w której dochodzi do przetworzenia węglowodanów w alkohole i dwutlenek węgla lub kwasy organiczne. Dzieje się to za sprawą drożdży lub bakterii w warunkach beztlenowych.

Dzięki lakto-fermentacji dochodzi do zakonserwowania produktów. Efektem ubocznym tego procesu jest powstanie korzystnych dla organizmu enzymów, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3 i kilku szczepów probiotyków.

Człon nazwy ''lakto'' pochodzi od szczepu bakterii Lactobacillus, po raz pierwszy odkrytej w sfermentowanym mleku. Wykorzystuje ona laktozę lub inne cukry, by stworzyć kwas mlekowy. Lactobacillus występuje również na powierzchni roślin, w przewodzie pokarmowym człowieka, jamie ustnej i narządach rodnych.

Powstały kwas mlekowy jest naturalnym środkiem konserwującym, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii. To jednak nie wszystkie zalety tego procesu.

Poprawia trawienie

Jedną z głównych zalet spożywania sfermentowanej żywności jest to, że składniki odżywcze zawarte w produktach tego rodzaju są łatwiej przyswajane przez organizm. Wspierają proces trawienia i przeciwdziałają dolegliwościom żołądkowym. Zdrowe bakterie, które są zawarte w sfermentowanej żywności, pomogą usunąć z organizmu szkodliwe związki.

Przeczytaj koniecznie

Wzmacnia odporność

Sfermentowane produkty dodane do diety wzmocnią układ odpornościowy. Rozprzestrzenianie się zdrowych bakterii w jelitach może zapobiec wielu autoimmunologicznym reakcjom, np. stanom zapalnym.

Sfermentowana cebula wzmacnia odporność
Sfermentowana cebula wzmacnia odporność © 123rf

Poprawia funkcje mózgu

Mózg łączy się z układem pokarmowym oraz odpornościowym. Jest za to odpowiedzialny nerw błędny – jeden z 12 nerwów czaszkowych, które przekazują sygnały z jelitowego układu nerwowego do ośrodkowego układu nerwowego znajdującego się w mózgu.

Utrzymanie prawidłowej liczby dobrych bakterii, pozwoli na utrzymanie więzi pomiędzy tymi dwoma systemami. Dobre bakterie poprawią także funkcje poznawcze.

Zawiera silne przeciwutleniacze

Produkty po lakto-fermentacji zawierają wiele silnych przeciwutleniaczy hamujących rozwój wolnych rodników, które mogą wywołać nowotwory. Antyoksydanty zawarte w żywności sfermentowanej wzmacniają układ odpornościowy.

Dzięki tym właściwościom produkty sfermentowane pozytywnie wpływają na stany zapalne oraz reakcje autoimmunologiczne.

Odchudza

Sfermentowana żywność pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej. Jej spożywanie kontroluje uczucie głodu, dzięki czemu zmniejsza się apetyt. Osoby, które jedzą wiele probiotyków (takich jak sfermentowane produkty), najczęściej są w grupie niskiego ryzyka wystąpienia otyłości.

Przepis na sfermentowaną cebulę

Sfermentowaną żywność możesz przygotować samodzielnie w swoim domu. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych sztucznych związków chemicznych. Polecamy stosować sól naturalną (np. różową himalajską), która jest bogata w wiele składników mineralnych.

Samodzielnie przygotowaną sfermentowaną cebulę możesz spożywać w wielu opcjach – na kanapce, w sałatce lub jako dodatek do ryb i drobiu.

Składniki:

  • kilogram obranej cebuli,
  • garść obranych ząbków czosnku,
  • 50 g różowej soli,
  • litr przegotowanej, ale chłodnej wody,
  • kolendra, czarny pieprz, chilli.

Przygotowanie

Obraną cebulę kroimy lub wrzucamy do słoików w całości. Sól rozpuszczamy w wodzie w innym pojemniku. Do słoików (do ich połowy objętości) dodajemy cebulę, następnie zalewamy ją solanką. Zostawiamy kilka centymetrów pod pokrywką, by produkt mógł spokojnie fermentować. Szczelnie zakręcamy słoik. Produkty przechowujemy w temperaturze pokojowej do czasu uzyskania pożądanego smaku.

Przez pierwsze dwa tygodnie raz dziennie otwieramy wieczko, by uwolnić gaz nagromadzony podczas fermentacji. W kolejnych tygodniach – co drugi dzień. Proces ten może trwać jeden, dwa miesiące. Jeżeli jednak po upływie wyznaczonego czasu po otwarciu słoika poczujesz nieprzyjemny zapach – wyrzuć jego zawartość.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu