Domowy przepis na sfermentowaną cebulę

Sfermentowana cebula obniża poziom kwasowości w żołądku, spala tłuszcz i poprawia pracę mózgu. Przygotujesz ją samodzielnie w domu. To idealny produkt na wzmocnienie organizmu w jesienno-zimowe dni.

1. Lakto-fermentacja

Proces fermentacji znany jest od wieków w wielu kulturach. Najbardziej popularną jest lakto-fermentacja – taka, w której dochodzi do przetworzenia węglowodanów w alkohole i dwutlenek węgla lub kwasy organiczne. Dzieje się to za sprawą drożdży lub bakterii w warunkach beztlenowych.

Dzięki lakto-fermentacji dochodzi do zakonserwowania produktów. Efektem ubocznym tego procesu jest powstanie korzystnych dla organizmu enzymów, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3 i kilku szczepów probiotyków.

Zobacz film: "Sycące potrawy dla zajętych"

Człon nazwy „lakto” pochodzi od szczepu bakterii Lactobacillus, po raz pierwszy odkrytej w sfermentowanym mleku. Wykorzystuje ona laktozę lub inne cukry, by stworzyć kwas mlekowy. Lactobacillus występuje również na powierzchni roślin, w przewodzie pokarmowym człowieka, jamie ustnej i narządach rodnych.

Powstały kwas mlekowy jest naturalnym środkiem konserwującym, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii. To jednak nie wszystkie zalety tego procesu.

2. Poprawia trawienie

Jedną z głównych zalet spożywania sfermentowanej żywności jest to, że składniki odżywcze zawarte w produktach tego rodzaju są łatwiej przyswajane przez organizm. Wspierają proces trawienia i przeciwdziałają dolegliwościom żołądkowym. Zdrowe bakterie, które są zawarte w sfermentowanej żywności, pomogą usunąć z organizmu szkodliwe związki.

Przeczytaj koniecznie

3. Wzmacnia odporność

 Sfermentowane produkty dodane do diety wzmocnią układ odpornościowy. Rozprzestrzenianie się zdrowych bakterii w jelitach może zapobiec wielu autoimmunologicznym reakcjom, np. stanom zapalnym.

Sfermentowana cebula wzmacnia odporność
Sfermentowana cebula wzmacnia odporność (123rf)

4. Poprawia funkcje mózgu

Mózg łączy się z układem pokarmowym oraz odpornościowym. Jest za to odpowiedzialny nerw błędny – jeden z 12 nerwów czaszkowych, które przekazują sygnały z jelitowego układu nerwowego do ośrodkowego układu nerwowego znajdującego się w mózgu.

Utrzymanie prawidłowej liczby dobrych bakterii, pozwoli na utrzymanie więzi pomiędzy tymi dwoma systemami. Dobre bakterie poprawią także funkcje poznawcze.

5. Zawiera silne przeciwutleniacze

Produkty po lakto-fermentacji zawierają wiele silnych przeciwutleniaczy hamujących rozwój wolnych rodników, które mogą wywołać nowotwory. Antyoksydanty zawarte w żywności sfermentowanej wzmacniają układ odpornościowy.

Dzięki tym właściwościom produkty sfermentowane pozytywnie wpływają na stany zapalne oraz reakcje autoimmunologiczne.

6. Odchudza

Sfermentowana żywność pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej. Jej spożywanie kontroluje uczucie głodu, dzięki czemu zmniejsza się apetyt. Osoby, które jedzą wiele probiotyków (takich jak sfermentowane produkty), najczęściej są w grupie niskiego ryzyka wystąpienia otyłości.

7. Przepis na sfermentowaną cebulę

Sfermentowaną żywność możesz przygotować samodzielnie w swoim domu. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych sztucznych związków chemicznych. Polecamy stosować sól naturalną (np. różową himalajską), która jest bogata w wiele składników mineralnych.

Samodzielnie przygotowaną sfermentowaną cebulę możesz spożywać w wielu opcjach – na kanapce, w sałatce lub jako dodatek do ryb i drobiu.

10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz
10 zasad zdrowego odżywiania, których nie znasz [10 zdjęć]

Podstawą zdrowego żywienia są produkty pełnoziarniste, chude mięso, nabiał, owoce oraz warzywa. Istotna...

zobacz galerię

Składniki:

  • kilogram obranej cebuli,
  • garść obranych ząbków czosnku,
  • 50 g różowej soli,
  • litr przegotowanej, ale chłodnej wody,
  • kolendra, czarny pieprz, chilli.

Przygotowanie

Obraną cebulę kroimy lub wrzucamy do słoików w całości. Sól rozpuszczamy w wodzie w innym pojemniku. Do słoików (do ich połowy objętości) dodajemy cebulę, następnie zalewamy ją solanką. Zostawiamy kilka centymetrów pod pokrywką, by produkt mógł spokojnie fermentować. Szczelnie zakręcamy słoik. Produkty przechowujemy w temperaturze pokojowej do czasu uzyskania pożądanego smaku.

Przez pierwsze dwa tygodnie raz dziennie otwieramy wieczko, by uwolnić gaz nagromadzony podczas fermentacji. W kolejnych tygodniach – co drugi dzień. Proces ten może trwać jeden, dwa miesiące. Jeżeli jednak po upływie wyznaczonego czasu po otwarciu słoika poczujesz nieprzyjemny zapach – wyrzuć jego zawartość.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!