Domowy przepis na sfermentowaną cebulę
Sfermentowana cebula obniża poziom kwasowości w żołądku, spala tłuszcz i poprawia pracę mózgu. Przygotujesz ją samodzielnie w domu. To idealny produkt na wzmocnienie organizmu w jesienno-zimowe dni.
1. Lakto-fermentacja
Proces fermentacji znany jest od wieków w wielu kulturach. Najbardziej popularną metodą jest lakto-fermentacja – taka, w której dochodzi do przetworzenia węglowodanów w alkohole i dwutlenek węgla lub kwasy organiczne. Dzieje się to za sprawą drożdży lub bakterii w warunkach beztlenowych.
Dzięki lakto-fermentacji dochodzi do zakonserwowania produktów. Efektem ubocznym tego procesu jest powstanie korzystnych dla organizmu enzymów, witamin z grupy B, kwasów tłuszczowych omega-3 i kilku szczepów probiotyków.
Człon nazwy ''lakto'' pochodzi od szczepu bakterii Lactobacillus, po raz pierwszy odkrytej w sfermentowanym mleku. Wykorzystuje ona laktozę lub inne cukry, by stworzyć kwas mlekowy. Lactobacillus występuje również na powierzchni roślin, w przewodzie pokarmowym człowieka, jamie ustnej i narządach rodnych.
Powstały kwas mlekowy jest naturalnym środkiem konserwującym, który hamuje rozwój szkodliwych bakterii. To jednak nie wszystkie zalety tego procesu.
2. Poprawia trawienie
Jedną z głównych zalet spożywania sfermentowanej żywności jest to, że składniki odżywcze zawarte w produktach tego rodzaju są łatwiej przyswajane przez organizm. Wspierają proces trawienia i przeciwdziałają dolegliwościom żołądkowym. Zdrowe bakterie, które są zawarte w sfermentowanej żywności, pomogą usunąć z organizmu szkodliwe związki.
Przeczytaj koniecznie
- Poważne zagrożenie dla dziecka, które czyha zimą w każdym domu
- Większość rodziców w okresie jesienno-zimowym popełnia ten błąd. Skutki mogą być fatalne
- Te choroby biorą się z powietrza. Zobacz, jak sobie z nimi radzić
- **Znana blogerka opowiada o przełomie w swoim życiu. Dowiedz się, co go spowodowało**
3. Wzmacnia odporność
Sfermentowane produkty dodane do diety wzmocnią układ odpornościowy. Rozprzestrzenianie się zdrowych bakterii w jelitach może zapobiec wielu autoimmunologicznym reakcjom, np. stanom zapalnym.
4. Poprawia funkcje mózgu
Mózg łączy się z układem pokarmowym oraz odpornościowym. Jest za to odpowiedzialny nerw błędny – jeden z 12 nerwów czaszkowych, które przekazują sygnały z jelitowego układu nerwowego do ośrodkowego układu nerwowego znajdującego się w mózgu.
Utrzymanie prawidłowej liczby dobrych bakterii, pozwoli na utrzymanie więzi pomiędzy tymi dwoma systemami. Dobre bakterie poprawią także funkcje poznawcze.
5. Zawiera silne przeciwutleniacze
Produkty po lakto-fermentacji zawierają wiele silnych przeciwutleniaczy hamujących rozwój wolnych rodników, które mogą wywołać nowotwory. Antyoksydanty zawarte w żywności sfermentowanej wzmacniają układ odpornościowy.
Dzięki tym właściwościom produkty sfermentowane pozytywnie wpływają na stany zapalne oraz reakcje autoimmunologiczne.
6. Odchudza
Sfermentowana żywność pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej. Jej spożywanie kontroluje uczucie głodu, dzięki czemu zmniejsza się apetyt. Osoby, które jedzą wiele probiotyków (takich jak sfermentowane produkty), najczęściej są w grupie niskiego ryzyka wystąpienia otyłości.
7. Przepis na sfermentowaną cebulę
Sfermentowaną żywność możesz przygotować samodzielnie w swoim domu. Tylko wtedy będziesz mieć pewność, że nie zawiera ona żadnych sztucznych związków chemicznych. Polecamy stosować sól naturalną (np. różową himalajską), która jest bogata w wiele składników mineralnych.
Samodzielnie przygotowaną sfermentowaną cebulę możesz spożywać w wielu opcjach – na kanapce, w sałatce lub jako dodatek do ryb i drobiu.
Składniki:
- kilogram obranej cebuli,
- garść obranych ząbków czosnku,
- 50 g różowej soli,
- litr przegotowanej, ale chłodnej wody,
- kolendra, czarny pieprz, chilli.
Przygotowanie
Obraną cebulę kroimy lub wrzucamy do słoików w całości. Sól rozpuszczamy w wodzie w innym pojemniku. Do słoików (do ich połowy objętości) dodajemy cebulę, następnie zalewamy ją solanką. Zostawiamy kilka centymetrów pod pokrywką, by produkt mógł spokojnie fermentować. Szczelnie zakręcamy słoik. Produkty przechowujemy w temperaturze pokojowej do czasu uzyskania pożądanego smaku.
Przez pierwsze dwa tygodnie raz dziennie otwieramy wieczko, by uwolnić gaz nagromadzony podczas fermentacji. W kolejnych tygodniach – co drugi dzień. Proces ten może trwać jeden, dwa miesiące. Jeżeli jednak po upływie wyznaczonego czasu po otwarciu słoika poczujesz nieprzyjemny zapach – wyrzuć jego zawartość.