Dobry piekarnik do zabudowy – wygląd to nie wszystko

Piekarnik do zabudowy jest coraz częstszą alternatywą dla urządzeń samodzielnych. Zwykle piekarniki mają niezależny od płyty indukcyjnej panel sterowania, a to pozwala na dowolne ich usytuowanie w kuchni, np. takie, które nie wymaga schylanie się w celu "doglądania" potrawy. Jednak piekarnik piekarnikowi nie równy. Jeśli rozsądnie wybierzemy model, możemy znacznie ułatwić sobie gotowanie. Na co więc zwracać uwagę, kupując piekarnik do zabudowy?

1. Piekarnik do zabudowy – wygląd

Coraz popularniejszym trendem w urządzaniu mieszkania jest kuchnia połączona z salonem. Dzięki takiemu rozwiązaniu zyskujemy dużą, otwartą przestrzeń, pełną światła i pozwalającą na rozwinięcie kreatywności w aranżacji wnętrza.

Połączenie aneksu kuchennego z pokojem dziennym stwarza jednak konieczność uspójnienia wystroju obu pomieszczeń. Wtedy ważne, a czasami wręcz kluczowe, stają się kwestie wyglądu frontów urządzeń kuchennych takich jak piekarnik do zabudowy.

Zobacz film: "Do czego służy szuflada pod piekarnikiem?"

Co prawda różnorodność kolorystyczna obudowy tego urządzenia jest dosyć ograniczona, ale ciągle możemy wybrać taki model, które ładnie będzie się komponował z szafkami kuchennymi oraz meblami w salonie.

Do białych blatów będą pasowały zarówno piekarniki ze stalowym wykończeniem, jak i jasne, np. w stylu retro. Natomiast w przypadku kuchni z ciemnymi meblami lepiej wybrać piekarnik do zabudowy o lakierowanej, czarnej zabudowie albo stalowy.

Ostatnio coraz popularniejsze stają się także modele w kolorze szampana, czyli srebrno-beżowe. Miłośnicy szarości natomiast powinni wybrać piekarnik o metalicznej obudowie. Szary plus połyskujący metal to ciągle nierozerwalny duet.

Wygląd to jednak nie wszystko. Piekarnik do zabudowy powinien być przede wszystkim funkcjonalny, energooszczędny i bezpieczny. Na co zatem zwracać uwagę, żeby się nie nadziać?

Warto umieścić piekarnik do zabudowy w takim miejscu, żeby nie trzeba było się schylać przy otwieraniu
Warto umieścić piekarnik do zabudowy w takim miejscu, żeby nie trzeba było się schylać przy otwieraniu (123rf.com)

2. Piekarnik do zabudowy – energooszczędność

Najważniejsza przy wyborze piekarnika do zabudowy powinna być klasa energetyczna. To podstawowe kryterium, ponieważ ma bezpośredni wpływ na wysokość rachunków. Piekarnik elektryczny niemal zupełnie wypiera dzisiaj modele gazowe ze względu na zdecydowanie większą liczbę funkcji.

Ponieważ jednak zużycie energii elektrycznej kosztuje więcej niż gazowej, warto wybrać taki model piekarnika do zabudowy, który pozwoli zmniejszyć wysokość opłat za prąd. "A" z przodu oznacza nie tylko energooszczędność, ale także informuje o zastosowaniu w urządzeniu ekologicznych rozwiązań. Szukajmy zatem oznaczeń A, A+ czy A+++.

3. Piekarnik do zabudowy – funkcje

Elektryczne piekarniki do zabudowy zazwyczaj są wyposażone w szereg bardzo przydatnych funkcji, które znacznie ułatwiają przygotowanie domowych wypieków. Dobrze, żeby piekarnik do zabudowy miał funkcję szybkiego nagrzewania i wbudowany termostat.

Dzięki temu, tuż po włączeniu nagrzewa się on maksymalnie szybko do żądanej temperatury i długo ją otrzymuje. To nie tylko skraca czas przygotowania potraw, ale także pozwala zaoszczędzić na rachunkach.

Warto również szukać informacji o funkcji chłodzenia obudowy. To bardzo ważne zwłaszcza, jeśli w kuchni często przebywają dzieci. Dzięki tej opcji piekarnik do zabudowy nagrzewa się tylko w środku, a jego obudowa pozostaje chłodna. Nie rozgrzewają się również meble wokół, a my nie musimy się obawiać poparzeń przy otwieraniu piekarnika.

Ostatnio coraz popularniejsze staje się również slow food i pieczenie z wykorzystaniem pary. Piekarnik do zabudowy wyposażony w takie opcje pozwala przygotowywać potrawy już w niskich temperaturach (30 stop.) albo na parze, dzięki czemu produkty zachowują swoje właściwości i pozostają soczyste. Osoby, które rezygnują z kuchenki mikrofalowej w kuchni powinny również zadbać o funkcję rozmrażania w piekarniku do zabudowy.

Zobacz także

4. W jakim miejscu zamontować piekarnik do zabudowy?

Warto umieścić piekarnik w pionowej zabudowie, najlepiej w połowie wysokości. Pozwala to uniknąć notorycznego schylania się zawsze, ilekroć chcemy podejrzeć pieczeń albo wyjąć potrawy. Nie powinniśmy umieszczać piekarnika do zabudowy w bezpośrednim sąsiedztwie lodówki. Warto również układ kuchni zaplanować tak, żeby piekarnik nie znalazł się pod ścianą – zmniejszy to komfort korzystania z niego.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!