5 z 7Komentarz dietetyka
(123rf) Najlepsze będzie mleko niepasteryzowane, ale należy pamiętać, że ma o 4-5% więcej tłuszczu, niż to ze sklepu
O komentarz poprosiliśmy dietetyka Roberta Liperta. - Niestety, nie mamy już w sklepach naturalnego mleka, które nie byłoby poddawane obróbce termicznej. Warto jednak zwrócić uwagę, że mleko UHT znacznie różni się od mleka pasteryzowanego. Widoczne jest to w samym sposobie przechowywania. Ma to na celu zapewnienie bezpieczeństwa konsumentom - mówi ekspert.
- Jednak nasz przewód pokarmowy potrzebuje niektórych rodzajów bakterii do prawidłowego funkcjonowania, dlatego powinniśmy spożywać fermentowane produkty mleczne, takie jak jogurty i kefiry. Jeśli ktoś ma możliwość kupowania mleka niepasteryzowanego, tzw. mleka swojskiego, ze sprawdzonego źródła (powinno być ono badane w mleczarni), to jak najbardziej warto z tego korzystać. Takie mleko ma najwięcej wartości odżywczych, należy jednak pamiętać, że zawiera znacznie więcej tłuszczu (ok. 4-5 proc.) - wyjaśnia ekspert.
Zobacz też: Dlaczego warto uprawiać seks? (WIDEO)