Trwa ładowanie...

Chrupki kukurydziane. Czy możemy podawać je jako przekąskę dla najmłodszych?

Chrupki kukurydziane, kto z nas nie zna ich smaku? Zajadają się nimi i dzieci i dorośli, polecane są nawet niemowlętom, zakładamy więc, że są zdrowe. Czy chrupki kukurydziane to rzeczywiście wartościowa przekąska? Sprawdź w naszym artykule!

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

spis treści

1. Jak powstają chrupki kukurydziane?

Chrupki kukurydziane to połączenie mąki kukurydzianej oraz wody. Obydwa składniki miesza się ze sobą w odpowiednich proporcjach, a następnie poddaje ekstruzji (jest to przetwarzanie termiczno-ciśnieniowe spożywczych produktów). Na koniec chrupki są chłodzone.

Tak przygotowane mogą być podawane najmłodszym, jednak bardzo często oprócz podstawowego składu, do chrupek kukurydzianych dokładane są sztuczne barwniki, oleje, przyprawy i inne szkodliwe substancje. Z tego względu warto zwrócić uwagę na skład, ponieważ wyżej wymienione substancje powodują, że chrupki stają się zdecydowanie mniej zdrowe.

Zdrowe przekąski dla dzieci
Zdrowe przekąski dla dzieci

Pomarańcze są świetną zdrową przekąską dla dzieci.

zobacz galerię

2. Czy chrupki kukurydziane są zdrowe?

Chrupki kukurydziane, wbrew obiegowej opinii, mają niewielkie wartości odżywcze. Nie powinny zastępować pełnowartościowego posiłku.

Na korzyść chrupków kukurydzianych przemawia ich niska kaloryczność. Garść chrupków dostarczy nam około 20 kcal, a z pewnością poczujemy je w żołądku, ponieważ są bardzo sycące. Jeżeli wybierzemy naturalne, bez sztucznych wzmacniaczy, soli i olejów, z pewnością będą mniej szkodliwe niż chipsy czy słone paluszki.

Chrupki kukurydziane mogą też okazać się pomocne w budowaniu nowych umiejętności u dzieci. Maluchy dzięki nim uczą się chwytania, obracania, trzymania w rączce czy wreszcie samodzielnego jedzenia. Ponadto pomagają w czasie ząbkowania - chrupanie ich masuje dziąsła i koi ból.

10 pysznych słonych przekąsek, które są dobre dla zdrowia
10 pysznych słonych przekąsek, które są dobre dla zdrowia [10 zdjęć]

Wiele osób nie wyobraża sobie życia bez słonych przekąsek między głównymi posiłkami. Niestety ze względu...

zobacz galerię

3. Od którego miesiąca można podawać dzieciom chrupki kukurydziane?

Chrupki kukurydziane można podawać już od piątego - szóstego miesiąca życia, jednak najlepszym momentem będzie czas ząbkowania. Jak wcześniej wspomnieliśmy, gryzienie chrupek może przynieść maluszkowi ulgę w tym trudnym okresie.

W czasie spożywania tej przekąski powinniśmy mieć malucha na oku, aby kontrolować, czy dziecko się nie dławi. Dla najmłodszych najodpowiedniejsze będą długie chrupki kukurydziane, ponieważ nie kruszą się tak łatwo, jak krótkie. Warto pamiętać też, aby w czasie posiłku dziecko przybrało pozycję pionową - stojącą lub siedzącą.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.