4 z 8E-150 - karmel
Substancja nadaje barwę od ciemnego brązu do koloru czarnego. Powszechnie stosowana w napojach gazowanych, cukierkach i innych wyrobach cukierniczych, a także w sosach. Otrzymywany jest w procesie termicznej obróbki cukru i nie stanowi zagrożenia dla zdrowia, o ile oczywiście nie zjemy go w ogromnych ilościach.
E-150a otrzymuje się także w obecności substancji zasadowych: amoniaku, siarczynu lub ich kombinacji. Niestety, karmel siarczynowy (E-150b), choć obecny w pieczywie czy lodach, może szkodzić wątrobie.
Z kolei karmel amoniakalny (E-150c) poprawia kolor dżemów i czekolad, ale z drugiej strony – negatywnie wpływa na pracę żołądka. Natomiast karmel amoniakalno-siarczynowy hamuje matabolizm witaminy B6 oraz może wywoływać biegunkę.
Dlatego podczas zakupów produktów o cemnym kolorze, warto szukać takich, które albo nie są wcale barwione, albo posiadają barwnik E150a.