2 z 6Czarny bez
Krzew czarnego bzu zaczyna kwitnąć już pod koniec maja. Ta cenna roślina obniża gorączkę, działa napotnie, łagodzi objawy przeziębienia i leczy kaszel. Najwięcej leczniczych substancji znajdziemy w jej kwiatach. Zawierają one flawonoidy, garbniki oraz sole mineralne. Zbieramy je zawsze rankiem, od maja do lipca.
Czarny bez wykazuje też właściwości moczopędne i przeciwzapalne. Pozytywnie wpływa na ściany naczyń krwionośnych. Warto go stosować do płukania chorego gardła bądź w formie okładów na oczy przy zapaleniu spojówek.
Owoce tego krzewu to źródło witamin A i C oraz kwasów owocowych. Pomogą w leczeniu stanów zapalnych żołądka i jelit, nerwobóli czy rwy kulszowej. Ścinamy je tylko w sierpniu.
Sok z czarnego bzu polecany jest również przy zaburzeniach układu trawiennego.
Sprawdź również: Czy sok z czarnego bzu może być podawany najmłodszym?