Trwa ładowanie...

Canihua – kuzynka komosy ryżowej

Shutterstock
Shutterstock

Komosa ryżowa, zwana „złotem Inków” jest ceniona przez miłośników zdrowego stylu życia za swoje właściwości zdrowotne. Canihua to kuzynka komosy. Również pochodzi z Ameryki Południowej. Porasta tereny wysokogórskie. Jest niezwykle odporna na trudne warunki, dzięki temu zyskuje i utrzymuje swoje cenne walory zdrowotne.

1. Canihua - właściwości zdrowotne

Canihua, podobnie jak komosa ryżowa, charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością białka bezglutenowego. W 100 g produktu znajduje się go ponad 15 proc. Z tego względu jest ona polecana osobom odchudzającym się lub uprawiającym intensywnie sport.

Poza tym, obie rośliny obfitują w błonnik, przeciwutleniacze, witaminy z grupy B, wapń, fosfor, cynk i kwas foliowy. W jednym jednak canihua prześciga swoją kuzynkę. Zawiera bowiem o wiele więcej żelaza. Porcja zaspokaja aż 60 proc. dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek, dlatego jest zalecana kobietom w ciąży i osobom cierpiącym na anemię.

Z uwagi na swoje właściwości, canihua sprawdza się w profilaktyce cukrzycy, miażdżycy, nowotworów, nadciśnienia tętniczego czy kamicy żółciowej. Stymuluje układ odpornościowy. Jest bezpieczna dla osób, które nie tolerują glutenu.

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

Ziaren canihua nie trzeba tak intensywnie płukać przed ugotowaniem jak komosy, ponieważ są pozbawione związków saponinowych, odpowiedzialnych za charakterystyczną goryczkę.

Można ją z powodzeniem jeść zamiast kasz lub makaronów. Ugotowane ziarenka są delikatne w smaku, więc dobrze komponują się zarówno z mięsem, jak i z warzywami. Mogą być również używane jako zagęstnik do zup i sosów, a także jako składnik sałatek, zapiekanek i deserów. Zmielone ziarna zastąpią mąkę w cieście naleśnikowym, sprawdza się także w roli panierki do ryb i mięs.

Możemy je dostać w internecie lub w sklepach ze zdrową żywnością. Opakowanie 400 g kosztuje ok 20 zł.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze