"Boski owoc". Jeden dziennie uratuje jelita, pomoże w walce z miażdzycą i cukrzycą
Kaki zwane jest także persymoną, co z greckiego oznacza "boski owoc". Posiada zdolności ochronne dla naczyń krwionośnych, przeciwdziała arteriosklerozie i wspiera zdrowie skóry oraz wzrok. Jedzenie jednego owocu dziennie pozwala szybko dostrzec jego pozytywne efekty.
1. Owoc z "drzewa siedmiu cnót"
Persymona, owoc pochodzący z drzewa hurma, czyli hebanowca, w Polsce najczęściej nazywany jest po prostu kaki. To przypominające jabłoń drzewo rośnie na terenie Chin i Japonii, ale z upraw kaki słyną także Grecja, Włochy czy Hiszpania.
Persymona często określana jest jako owoc "drzewa siedmiu cnót", który dojrzewa pod koniec jesieni, choć bywa, że kaki pozostają na drzewie aż do nadejścia zimy. Rozmiary tych owoców mogą się różnić - od małych, wielkości monety, po duże, podobne rozmiarami do obfitego grejpfruta.
Owoce, które są najbardziej smakowite, charakteryzują się miękkością i ciemną skórką. Wystarczy obrać persymonę, aby móc cieszyć się jej słodkim, intensywnie pomarańczowym wnętrzem. Jeden owoc średniej wielkości, ważący ok. 250 g, dostarcza 175 kcal oraz jest bogaty w witaminę A, witaminy z grupy B, a także E, C oraz K.
2. Kaki dla dzieci
Kaki, choć uważany za owoc egzotyczny, można wprowadzić do diety najmłodszych, gdy dziecko jest gotowe na rozpoczęcie przyjmowania pokarmów stałych, co zazwyczaj ma miejsce około 6 miesiąca życia.
Bardzo ważne jest, aby tak małym dzieciom odpowiednio podać owoc. Przede wszystkim należy go dokładnie umyć, obrać ze skórki (dorośli mogą spożywać ze skórką) i pokroić w cienkie paski.
Zwróć uwagę na dojrzałość owocu - nadające się do spożycia owoce powinny być dojrzałe i rozpuszczać się w ustach. Taki owoc to minimalne ryzyko zadławienia (zaleca się, by podczas posiłku dziecka, zawsze obserwował je dorosły).
3. Wypełnione antyoksydantami owoce
Kaki jako źródło mocnych antyoksydantów, takich jak antocyjany, beta-karoten, flawonoidy, kwas garbnikowy i witamina C, broni przed niekorzystnym rozwojem wolnych rodników. Są szczególnie cenne dla systemu sercowo-naczyniowego, gdyż mogą obniżać tzw. "zły" cholesterol LDL.
Owoce kaki za sprawą zawartości kemferolu i kwercetyny, redukują stany zapalne, nawet w obrębie naczyń krwionośnych, zabezpieczając je przed urazami. Badania wykazują, że regularne spożywanie kaki w diecie przyczynia się do obniżania ciśnienia krwi tętniczej. Dzięki zawartości beta-karotenu oraz błonnika, kaki może także stabilizować poziom cukru we krwi, chroniąc przed jego skokami, a potencjalnie również przed cukrzycą.
Owoc z "drzewa siedmiu cnót" okaże się również pomocny osobom zmagającym się z problemami trawiennymi. Dzięki błonnikowi pomaga w eliminacji zaparć i zabezpiecza przed ich powrotem. Jeden owoc kaki dziennie może znacząco poprawić funkcjonowanie jelit.
Do codziennej diety warto dodać persymony również dla korzyści jakie niesie wzrokowi, ponieważ pokrywają one około 70 proc. dziennego zapotrzebowania na witaminę A. Pozytywnie wpłyną także na skórę. Jedno z badań opublikowanych na łamach "Food & Function" wykazało, że dieta bogata w karotenoidy może chronić skórę przed stanami zapalnymi oraz fotostarzeniem, dzięki zdolności blokowania promieniowania UV.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl