Trwa ładowanie...

Badania wykazały, że podgrzewane mleko nie jest dobre dla dzieci

 Maria Krasicka
15.04.2021 17:41
Gotowane mleka nie jest zdrowe
Gotowane mleka nie jest zdrowe (GettyImages)

Wielu rodziców podgrzewa mleko przed podaniem dziecku. Nie dość, że bardziej przypomina temperaturę mleka matki, to jeszcze działa uspokajająco. Jednak ostatnie badania wykazały, że gorące mleko nie jest najlepszym wyborem dla dzieci.

spis treści

1. Podgrzewanie mleka

Wapń jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Według organizacji Better Bones konieczne jest utrzymanie go na wysokim poziomie, ponieważ jest to podstawowy materiał budulcowy kości i zębów.

Zatem dzieciństwo to najlepszy czas na zbudowanie zapasów wapnia w organizmie. Dlatego też rodzice chętnie serwują swoim pociechom produkty mleczne. Często by uspokoić małe dziecko, podaje mu się ciepłe mleko. Jednak czy jest to dobry pomysł?

Według badań opublikowanych przez News Medical Life Sciences poziom wartości odżywczych zawartych w mleku drastycznie spada podczas podgrzewania. W niektórych przypadkach poziom wapnia maleje od 10 do 14 proc. w przypadku mleka niepasteryzowanego i od 6 do 7 proc. w przypadku mleka pasteryzowanego. To znacznie ogranicza ilość wchłanianego wapnia.

Zobacz film: "Cyfrowe drogowskazy ze Stacją Galaxy i Samsung: część 3"
Gotowane mleko
Gotowane mleko (GettyImages)

2. Wchłanianie związków odżywczych

Co więcej, badania wykazały, że podczas obróbki termicznej mleka, nastąpił spadek kluczowych witamin z grupy B, które są ważne dla prawidłowego funkcjonowania całego organizmu o 25 proc. W przypadku kwasu foliowego, jego poziom zmniejszył się o 36 proc., a poziom ryboflawiny spadł o 27 proc.

Według badania z 2016 roku opublikowanego w Nutrients każda z witamin z grupy B działa samodzielnie, aby wspierać daną funkcję organizmu (m.in. mózgu, magazynowania energii, metabolizmu, utrzymania zdrowego serca, czy produkcji białka). Jednak by stworzyć zdrowe ciało, wszystkie muszą mieć odpowiednie poziomy.

Co ciekawe gotowanie mleka zmienia właściwości serwatki znajdującej się w nim. Kiedy tak się dzieje, mleko zmniejsza swoją "zdolność uczulającą", co ogranicza prawdopodobieństwo wystąpienia reakcji alergicznej u osób uczulonych na mleko.

Naukowcy są zgodni, że należy przeprowadzić więcej badań w celu ustalenia, czy podgrzewanie mleka do określonych temperatur nadal pozwoli na odpowiednie spożycie wapnia i witaminy B, czy należy całkowicie zrezygnować z obróbki termicznej, by nie dopuścić do niedoborów żywieniowych.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze