4 z 7Pieprz metystynowy (kava)
Kava to gatunek roślin, których ojczyzną są wyspy Mikronezji. Najbardziej rozpowszechniona jest na terenach zachodniego Pacyfiku, ostatnio również w Australii i w Stanach Zjednoczonych.
Spożywanie kavy ma swój rytuał. Napój ten serwuje się w czasie spotkań towarzyskich i politycznych. Częstuje się nim również turystów, którzy jednak mogą być nieco zdziwieni jego działaniem, zwłaszcza jeśli wypiją herbatę na pusty żołądek.
Kava wykazuje działanie psychoaktywne (co ciekawe, podobno nie można się od niej uzależnić). Jej spożywaniu towarzyszy uczucie lekkiego mrowienia w ustach i gardle. Gdy wypije się ją w nadmiarze, pojawić się mogą silne objawy ze strony mózgu: nadmierna senność, zaburzenia widzenia oraz problemy z utrzymaniem równowagi. Osoby na co dzień ją pijące przekonują, że kava ich rozluźnia i uspokaja. Niektórzy widzą w tej roślinie naturalny lek na depresję i stany lękowe.
Na mocy ustawy z 2009 roku w Polsce posiadanie oraz spożywanie ekstraktów z kavy jest zakazane.
Przeczytaj również: Naturalny lek na zmęczenie. Opóźnia proces starzenia