5 z 7Herbata z cytryną
O herbacie z dodatkiem cytryny najczęściej przypominamy sobie jesienią i zimą. Napój ten skutecznie rozgrzewa i poprawia samopoczucie. Okazuje się jednak, że może również szkodzić zdrowiu.
W liściach herbaty znajduje się glin (aluminium). 25 proc. tego pierwiastka przedostaje się do naparu, gdy zalejemy susz wodą. Nasz organizm jednak go nie przyswaja, chyba że… do herbaty dodamy cytrynę. Zachodzi wówczas reakcja chemiczna, której efektem jest powstanie cytrynianu glinu. A ten już z łatwością przenika do organizmu i kumuluje się w mózgu. Zdaniem naukowców może się to przyczynić do wystąpienia choroby Alzheimera.
Najwyższe stężenie glinu występuje w czarnych herbatach. Ich suche liście mogą zawierać do 30 gramów glinu na kilogram. W mniejszej ilości obecny jest on w herbatach owocowych.
Przeczytaj również: Pijesz te napoje? Sprawdź, co dzieje się z twoim mózgiem