Trwa ładowanie...

Zimą także można grillować. Grille elektryczne do 500 zł

Avatar placeholder
30.11.2018 11:41
Grill elektryczny pozwoli nam na zimowe grillowanie i przygotowanie potraw zdrowszych od tych z grilla węglowego
Grill elektryczny pozwoli nam na zimowe grillowanie i przygotowanie potraw zdrowszych od tych z grilla węglowego (pixabay.com/photogrim1)

Masz ochotę na grilla zimą? A może chcesz zmienić dietę na zdrowszą? Nic prostszego, wystarczy zdecydować się na grill elektryczny. Proponowane przez nas grille elektryczne do 500 zł wykorzystamy zimą, ale warto przygotowywać na nich posiłki również w ciepłych miesiącach.

spis treści

1. Grill elektryczny – zdrowe grillowanie

Chociaż zimą nie skorzystamy z tradycyjnego grilla ogrodowego, możemy obejść ten problem i zjeść nasze ulubione grillowane potrawy nawet przy niesprzyjających warunkach pogodowych. Grillowanie ma wśród Polaków wielu amatorów, jednak rzadko bierzemy sobie do serca ostrzeżenia lekarzy i dietetyków w kwestii negatywnego wpływu takiego jedzenia na nasze zdrowie. Mimo że jedzenie z grilla zawiera mniej tłuszczu, to potrawy przygotowane na tradycyjnym grillu węglowym mają wysokie stężenie substancji rakotwórczych. Te związki pochodzą z procesu spalania węgla lub brykietu i odkładają się w grillowanej żywności.

Dużo bezpieczniejsze dla naszego organizmu będzie zdrowe jedzenie z grilla elektrycznego. Podczas przygotowywania mięs czy warzyw na tym urządzeniu nie będziemy spalać podpałek ani węgla, dzięki czemu unikniemy pojawienia się szkodliwych substancji. Związki kancerogenne wydzielają się również, gdy tłuszcz z produktów pieczonych na tradycyjnym ruszcie skapuje na rozżarzony węgiel – tego zjawiska również unikniemy dzięki grillowi elektrycznemu, który odprowadza wytopiony z mięsa tłuszcz. Grill elektryczny to również dobry wybór dla kobiet w ciąży, gdyż piecze on ryby i mięsa równomiernie, dając nam pewność, że produkt nie będzie surowy.

Zobacz film: "Co można znaleźć w kiełbasie grillowej?"

2. Grill elektryczny – jaki wybrać?

Na rynku dostępne są otwarte grille elektryczne, czasem dodatkowo wyposażone w pokrywę, a także grille zamykane, które złożymy podobnie jak opiekacz. Możemy też wybierać między grillami z rusztem lub płytą grzewczą, a także między grillami stołowymi idealnymi do użytku domowego oraz grillami stojącymi. Jeśli zechcemy wykorzystywać grill elektryczny nie tylko zimą, ale również latem – na balkonie czy w ogrodzie – warto wybrać grill stojący, który konstrukcyjnie przypomina tradycyjne grille ogrodowe. Warto wybrać grill stojący ze składaną podstawą, który dostosujemy do wykorzystania zarówno w kuchni, jak i na zewnątrz.

Jeżeli zależy nam na prostym czyszczeniu, wybierzmy grill elektryczny, którego poszczególne elementy można myć w zmywarce. Prościej będzie umyć grille z płytą grzewczą niż te z rusztem, na których skapujący tłuszcz może się przypalać. Niektóre modele wyposażono w system odprowadzania tłuszczu, dzięki czemu spływa on do wyjmowanego pojemnika, co dodatkowo ułatwia czyszczenie.

Funkcjonalnym urządzeniem będzie grill z regulacją temperatury oraz taki pozwalający na wybór programu dedykowanego do grillowania różnych warzyw, mięs czy pieczywa. Praktycznym dodatkiem do grilla elektrycznego jest wyłącznik, dzięki któremu nie trzeba będzie odłączać urządzenia od kontaktu – to również dobre zabezpieczenie, gdy w domu są dzieci. Niektóre grille elektryczne są wyposażone we wskaźnik poziomu wysmażenia, pomiar grubości mięsa, lampkę kontrolną czy bezpieczne nienagrzewające się uchwyty.

3. Grill elektryczny – w domu lub w ogrodzie

Gdy już wiemy, jak prezentuje się oferta rynkowa grillów elektrycznych, przeanalizujmy nasze potrzeby, nim zdecydujemy się na konkretny produkt. Przede wszystkim zastanówmy się, czy sprzęt ma nam posłużyć jedynie do grillowania w domu, czy też może zechcemy w lecie zastąpić nim tradycyjny grill ogrodowy. Jeśli zechcemy wykorzystywać go na powietrzu w cieplejsze dni, nie zapominajmy o konieczności podłączenia urządzenia do gniazda elektrycznego. Przydatnym dodatkiem do grilla elektrycznego może się w tym wypadku okazać pokrywka lub osłona przeciwwiatrowa.

Grill elektryczny może być wszechstronnym urządzeniem w naszej kuchni, które pozwoli nie tylko na grillowanie mięs i warzyw, ale też opiekanie pieczywa. Sprzęt będzie pracować szybciej i skuteczniej, jeśli jest wyposażony w dużą powierzchnię grzewczą i pokrywę, która zatrzymuje temperaturę. W przypadku grillów z rusztem możemy trafić również na urządzenia, które pozwalają na regulację jego wysokości, dzięki czemu dostosujemy temperaturę do rodzaju potrawy. Skuteczne utrzymanie temperatury pieczenia zapewni nam grill elektryczny z płytą kamienną. Tego typu płyta grzejna może nagrzewa się nieco wolniej, ale umieszczone na niej potrawy nie wystygną szybko, gdyż świetnie zatrzymuje ona ciepło.

Ciekawą propozycją dla osób lubiących udogodnienia w kuchni są wielopoziomowe grille raclette. Wykorzystują one płytę do grillowania, a dodatkowo wyposażone są w mini patelnie przeznaczone do zapiekania sera czy smażenia jajek. Ten typ grilla jest ciekawą propozycją na rodzinne zjazdy lub spotkania ze znajomymi.

Polecane dla Ciebie