3 z 7Banan i inne owoce
Używanie owoców jako zamienników jajek nadaje daniom słodkiego posmaku. Możesz do tego celu użyć rozgniecionego banana, ale egzamin zda także mus z jabłek. Jeden banan lub pół szklanki musu z jabłek to odpowiednik jednego jajka. Stosuj go do naleśników i placków.
Właściowości podobne do jajek owoce zawdzięczają pektynom. To związki węglowodanów, które wiażą wodę, tworząc żel. Bardzo często stosowane są w galaretkach i dżemach.
Pektyny potrafią "wyłapywać" cząsteczki cholesterolu, dzieki czemu redukują poziom tego "złego". Do obniżenia poziomu o 30 proc. wystarczy 15 g tych węglowodanów dziennie.
Pektyny sprawiają, że szybciej czujemy się syci. Wpływają także na gospodarkę kwasów żółciowych, usuwając ich nadmiar. Chronią tym samym przed tworzeniem się kamieni żółciowych oraz przyspieszają metabolizm tłuszczów.
Z kolei sam banan to źródło niezbędnego do prawidłowego pracy serca potasu.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Przeczytaj także: Warto wymieszać ziarenka z miodem i jeść łyżkę codziennie rano. Zarazki nie mają szans