Trwa ładowanie...

W tym wieku są zabronione. "Czarna lista" świątecznych potraw

 Anna Klimczyk
Anna Klimczyk 23.12.2022 09:04
Te potrawy nie powinny zagościć na dziecięcych talerzach
Te potrawy nie powinny zagościć na dziecięcych talerzach (Getty Images/ arch. prywatne)

W świątecznym menu nie brakuje przysmaków, które pod żadnym pozorem nie powinny znaleźć się na talerzach najmłodszych. Których z 12 tradycyjnych potraw nie proponować dziecku? Czym zastąpić niewskazane produkty i jak zmodyfikować wigilijne dania? Podpowiada dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska, dietetyk kliniczny.

Świąteczne jedzenie dla dziecka
Świąteczne jedzenie dla dziecka (East News)
spis treści

1. Czego dzieci nie powinny jeść w święta?

Dietetycy zwracają uwagę na fakt, że nawet dzieci do siódmego roku życia nie powinny spożywać wszystkich potraw przygotowanych specjalnie z okazji świąt, gdyż niektóre bożonarodzeniowe pyszności mogą przyprawić malucha o ból brzucha, uczulenie objawiające się wysypką czy biegunkę.

Musimy pamiętać o tym, że układ pokarmowy małego dziecka nie jest przystosowany do trawienia tłustych i ciężkich posiłków. Dlatego właśnie potrawy dla dzieci muszą się nieco różnić od tych, które jadają dorośli. Czego nie powinniśmy podawać naszym pociechom?

- Boże Narodzenie pod względem kulinarnym to święta bardzo ciężkostrawne. Cztery główne grzechy świątecznych potraw to nadmiar tłuszczu, gęstej śmietany, majonezu oraz cukru. Jakie dania nie powinny zagościć na wigilijnych talerzach naszych pociech? Wszystko zależy od tego, w jakim wieku jest maluch. Jeśli dziecko uczęszcza już do przedszkola lub szkoły to tych "zakazanych świątecznych potraw" praktycznie nie ma. Gdy nasza pociecha jest młodsza, powinniśmy zrezygnować z surowych i smażonych ryb, grzybów, potraw, które zawierają orzechy, miód i mak - podkreśla w rozmowie z WP Parenting dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.

2. Grzyby

W niektórych rejonach Polski potrawy z grzybami stanowią dużą część świątecznego menu - zupa grzybowa, kapusta z grochem i grzybami, pierogi oraz uszka - to tylko kilka przykładów bożonarodzeniowych pyszności. Jednak dietetycy przekonują, że dzieci do siódmego roku życia nie powinny ich jeść. Dlaczego?

Nazywane "mięsem z lasu" grzyby, są bowiem bardzo ciężkostrawne. I choć do diety osoby dorosłej wnoszą wiele witamin i minerałów, to ich spożycie negatywnie wpływa na organizm dziecka, ponieważ maluchy nie mają jeszcze w pełni wykształconego zespołu enzymów, które odpowiadają za proces trawienia.

Serwowanie dziecku potraw z grzybami wymaga nie tylko ich umiejętnego przygotowania, lecz także znajomości gatunków. Statystyki pokazują, że zatrucie grzybami w 50 proc. dotyka dzieci do szóstego roku życia.

- Dzieci z uwagi na zbyt duże ryzyko zatrucia grzybami leśnymi nie powinny spożywać ich aż do siódmego roku życia. Nawet tych atestowanych przez grzyboznawców. Ryzyko zatrucia przewyższa wartości odżywcze grzybów. Dawka toksyny w przeliczeniu na kilogram masy ciała jest znacznie większa w przypadku dzieci niż w przypadku dorosłych - zaznacza dietetyk kliniczny z MajAcademy, Karolina Lubas.

3. Ryby

Ryby są bardzo ważnym składnikiem diety. Cenione są ze względu na zawartość witamin takich jak A, B, D oraz E. Zawierają także cenne składniki mineralne: fosfor, siarkę, chlor, potas, sód, magnez, wapń, żelazo oraz mikroelementy: miedź, cynk, mangan i biorący udział w regulacji metabolizmu - jod.

Można je wprowadzić do jadłospisu dziecka już od szóstego miesiąca życia. Jednak dozwolone są tylko te chude i gotowane. Dlatego też smażony karp, zwłaszcza w panierce, nie będzie najlepszym wyborem dla małego dziecka, bo jest zwyczajnie ciężkostrawny. Poza tym są w nim ości, którymi dziecko może się zakrztusić. Milusińscy powinni również ograniczyć spożywanie łososia czy śledzia.

- Najwięcej toksyn znajduje się w łososiu atlantyckim a najmniej w dzikich łososiach pacyficznych. Ale zawiera on znaczne ilości kwasów omega-3 i białka. Kobiety w ciąży i dzieci mogą spożywać go okazjonalnie. W przypadku śledzi zazwyczaj jemy je w postaci marynat, które mogą zawierać dużo soli oraz konserwanty. Dzieci powinny unikać takich produktów - wyjaśnia ekspertka ds. żywienia Emilia Kołodziejska.

Maluchy powinny także zrezygnować ze skosztowania ryb surowych, marynowanych, a także wędzonych. Najlepszym sposobem na podanie dziecku ryby będzie ugotowanie jej na parze lub upieczenie w folii.

4. Mak

Makowiec, kutia czy kluski z makiem - już na samą myśl cieknie wam ślinka? Niestety tych smakołyków nie powinny jeść niektóre dzieci.

Przyjmuje się, że mak można podawać dzieciom już od drugiego roku życia. Oczywiście w umiarkowanych ilościach, ponieważ niepozorne ziarenka składają się niemal w połowie z tłuszczu, dlatego są bardzo kaloryczne. W połączeniu z bakaliami, które często "goszczą" w makowych przysmakach, daje to efekt dość ciężkostrawny, zwłaszcza dla młodego organizmu.

Rodzice muszą mieć również świadomość, że mak powoduje niekiedy u dzieci reakcje alergiczne. Konsekwencją jego spożycia mogą okazać się: wysypka, swędzenie skóry czy rumień.

5. Miód

Miód ma tyle zalet, że wydawałoby się, że może jeść go każdy. To często powtarzany mit. Bezwzględnie nie powinien być podawany dzieciom poniżej pierwszego roku życia, ze względu na możliwość występowania w miodzie niewielkich ilości bakterii Clostridium botulinum (laseczka jadu kiełbasianego).

- W wyniku zatrucia bakterią u malucha może dojść do rozwoju choroby zwanej botulizmem niemowlęcym. Choroba ta może bezpośrednio zagrażać życiu dziecka - ostrzega dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.

Botulizm niemowlęcy objawia się poprzez zaburzenia widzenia, paraliż ramion, nóg lub tułowia.

Kolejnym przeciwwskazaniem dla spożycia miodu jest uczulenie. U osób z alergią powinniśmy zachować ostrożność.

6. Ciasta

Pyszne wypieki są często obowiązkową pozycją w świątecznym menu. Jednak jeśli przy wigilijnym stole zasiądą również najmłodsi członkowie rodziny, warto słodkie ciasteczka czy torty zamienić np. na obrane owoce. Niemowlętom i dzieciom nie powinno się podawać ciast wypiekanych na bazie twardych margaryn, ponieważ zawierają ciężkostrawne i mało wartościowe tłuszcze. Zwycięzcą w kategorii bezpiecznych, świątecznych ciast jest sernik, który nie zawiera alergizujących orzechów i miodu.

Lista zakazanych dań
Lista zakazanych dań (East News)

7. Orzechy w całości

Orzechy zawierają zdrowe tłuszcze i mnóstwo cennych mikroelementów jak magnez czy żelazo. Są jednak jednym z najsilniejszych alergenów, zatem wprowadzenie ich do diety dziecka powinno przebiegać ostrożne.

Na świątecznym stole goszczą między innymi w wielu ciastach. Jednak jedzone w całości powodują ryzyko zakrztuszenia się nimi przez dziecko. Maluchy mogą delektować się orzechami, ale w postaci zmielonej lub masła orzechowego.

8. Świąteczne zamienniki

Świąteczne dania z dodatkiem ryb, grzybów, maku czy miodu to nie lada gratka dla smakoszy, którzy przez cały rok czekają na ich degustację. Wiemy już jednak, że te produkty nie powinny być spożywane przez najmłodszych członków rodziny. Czym możemy je zastąpić?

- Tradycyjne grzyby leśne możemy wymienić na pieczarki, miód na syrop z agawy albo inny zamiennik cukru. Jeżeli chodzi o ryby, to poddajmy je obróbce termicznej - najlepiej ugotujmy na parze lub upieczmy w folii. Uważajmy również na to, by maluchy się nie przejadały. Wtedy te święta wyjdą im na zdrowie - podsumowuje dr n. o zdrowiu Hanna Stolińska.

Anna Klimczyk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze