Trwa ładowanie...

W materiałowych torebkach mogą kryć się niebezpieczne bakterie. Wiemy, jak się ich pozbyć

 Monika Suszek
30.11.2018 18:12
Naukowcy przestrzegają, aby takie produkty jak, surowe mięso, ryby przenosić w osobnych torebkach
Naukowcy przestrzegają, aby takie produkty jak, surowe mięso, ryby przenosić w osobnych torebkach (W przypadku materiałowych torebek, należy pamiętać, by jak najczęściej je prać oraz wymieniać (123rf) )

To miała być alternatywa dla popularnych "foliówek". Torebki materiałowe, które są wytrzymałe, ekologiczne i wielokrotnego użytku, cieszą się dużą popularnością. Mało kto jednak wie, że może się w nich kryć wielkie niebezpieczeństwo.

1. Groźna bakteria

Przez lata byliśmy przyzwyczajeni do pakowania zakupów w torebki foliowe i pewnie mało kto zdawał sobie sprawę, jaką szkodę wyrządzamy środowisku. Proces rozłożenia torebki foliowej szacuje się nawet na 400 lat. Co innego, kiedy wybieramy torebkę papierową bądź materiałową. Chronimy środowisko, ale czy również siebie?

Brytyjscy naukowcy z rządowej agencji ds. standardów żywienia przeprowadzili testy pobierając próbki z torebek materiałowych. Wynika z nich, że zwierzęce bakterie Campylobacter pochodzące z surowej żywności mogą być przenoszone na materiale. Stąd już krótka droga do zarażenia się przez człowieka. Konsekwencje mogą być bardzo nieprzyjemne.

Sprawdź koniecznie:

2. Co to takiego kampylobakterioza?

Zobacz film: "Jakie bakterie kryją się w łazience?"

Zarażenie się zwierzęcą bakterią może doprowadzić do rozwinięcia tzw. kampylobakteriozy. Jakie są objawy? Ostry ból brzucha, gorączka oraz długotrwała biegunka. Niedyspozycja trwa zazwyczaj kilka dni, w ostrzejszych przypadkach może zakończyć się pobytem w szpitalu. Bakteria Campylobacter występuje w przewodzie pokarmowym drobiu, bydła, świń oraz dzikich ptaków. Najczęściej do zakażenia dochodzi drogą pokarmową.

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa
6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa [7 zdjęć]

Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat

zobacz galerię

3. Jak się ustrzec?

Najlepszym sposobem jest zachowanie podstawowych zasad higieny i obróbki mięsa. Bakterie Campylobacter giną już po kwadransie w temperaturze powyżej 60 stopni. Do tego należy pamiętać o myciu rąk po każdym kontakcie ze zwierzętami oraz przed spożyciem posiłku. Te zasady obowiązują również podczas obróbki surowego mięsa. Dlatego naukowcy przestrzegają, że nie można dopuścić, by surowe mięso miało kontakt z inną żywnością.

Zanim jednak mięso trafi na naszą patelnię, należy pamiętać, że etap przenoszenia jest również istotny. Materiałowe torebki powinniśmy jak najczęściej prać oraz wymieniać. Ponadto naukowcy przestrzegają, aby takie produkty, jak surowe mięso czy ryby, pakować osobno.

Polecane dla Ciebie