Trwa ładowanie...

Sukraloza - właściwości i przeciwskazania

 Ewa Rosiecka
22.06.2022 00:03
Sukraloza to syntetyczny słodzik, nawet kilkaset razy słodszy od cukru
Sukraloza to syntetyczny słodzik, nawet kilkaset razy słodszy od cukru (Adobe Stock)

Sukraloza jest jednym z dostępnych na rynku słodzików. Nadaje potrawom słodki smak, nie dostarczając jednocześnie kalorii, dzięki czemu chętnie używają jej osoby na diecie. Nie podnosi poziomu glukozy we krwi, dlatego cieszy się popularnością także wśród diabetyków. Czy stosowanie sukralozy jest zdrowe? Jakie są skutki uboczne spożywania tego słodzika? Czy jest bezpieczna dla dzieci?

spis treści

1. Czym jest sukraloza?

Sukraloza to słodzik syntetyczny, który wytwarzany jest z sacharozy. W przeciwieństwie do naturalnych słodzików, takich jak ksylitol czy stewia, zupełnie nie posiada kalorii, a dodatkowo jest od 200 do 800 razy słodsza od cukru. Aby posłodzić ulubiony napój, potrzebujemy jedynie odrobinę tego słodzika.

Sukraloza świetnie rozpuszcza się w wodzie, wykazuje również odporność na temperatury, zarówno niskie, jak i wysokie. Dzięki swoim właściwościom znalazła szerokie zastosowanie w przemyśle spożywczym, głównie w produktach o zmniejszonej kaloryczności (np. żywność dietetyczna). Sukraloza jest oznaczana symbolem E955 i nosi nazwę "Splenda".

Zobacz film: "Kiedy rozpocząć trening czystości?"
Cukier szkodzi, ale słodzik jeszcze bardziej?
Cukier szkodzi, ale słodzik jeszcze bardziej?

Osoby, które piją dużo słodkich napojów mogą mieć mniejsze mózgi, w tym w obszarach odpowiedzialnych

przeczytaj artykuł

2. Czy sukraloza jest zdrowa?

Gdy minął pierwszy zachwyt nad słodzikami, wynikający z możliwości ich spożywania przez diabetyków i osoby odchudzające się, zaczęto wnikliwie je badać.

Naukowcy ustalili, że sukraloza jako taka nie jest w żaden sposób szkodliwa, jednak w organizmie człowieka rozpada się na związki, które mogą powodować skutki uboczne. W przypadku sacharozy mamy do czynienia po rozpadzie z glukozą i fruktozą. W przypadku sukralozy - z chlorofruktozą i chloroglukozą, które to uznawane są za rakotwórcze.

Słodzik ten jest mimo to oficjalnie dopuszczony do użytku spożywczego, dlatego możemy go znaleźć w wielu różnych produktach. Często dodawany jest to płatków śniadaniowych, deserów, jogurtów czy gumy do żucia.

3. Sukraloza u dzieci i kobiet w ciąży

Nadmierne spożywanie sukralozy może spowodować kurczenie się grasicy i śledziony, powiększenia nerek i wątroby, a także zatrzymanie wzrostu u dzieci i młodzieży. Z tego też powody substancja ta nie jest zalecana dla młodszych grup wiekowych.

Z uwagi na jej skutki uboczne nie powinna być także stosowana przez kobiety w ciąży - może mieć niekorzystny wpływ na rozwój dziecka.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze