Sos z grzybami

Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne.

Składniki:

Polecane wideo:

  • ketchup,
  • 25 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • tłuszcz,
  • śmietana,
  • mąka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 szklanka wody.
Sos grzybowy

Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki...

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, po czym wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki, przykryj wszystko i duś. Po 10 minutach dolej wody, posól i zagotuj. Następnie w szklance wymieszaj śmietanę z mąką tak, aby nie było grudek i dodaj do sosu pieczarkowego. Dopraw pieprzem, dodaj posiekany czosnek i wlej trochę ketchupu. Duś jeszcze przez 5-7 minut pod przykryciem. Podawaj na gorąco.

Komentarz:
Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. Grzyby pomagają w walce z nowotworami. Oczywiście nie zastąpią one regularnej terapii, ale mogą ją wspomóc. Warto zatem sięgać często po grzyby w naszej codziennej diecie.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 65,4 kcal
Białka 1,84 g
Węglowodany 5,66 g
Tłuszcze 4,75 g
Błonnik 1,31 g
Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Sosy
Sosy

Sos awokado

Sos awokado

Awokado posiada także ogromną wartość odżywczą. Świetnie wpływa na kondycję naszego wzroku. Awokado jest świetnym zastępnikiem majonezu i masła, dobrze komponuje się w sałatkach lub sosach do mięs.

Sosy

Orzechowy sos

Orzechowy sos

Orzechy są najlepszym źródłem witaminy E, która działa jak ochraniacz nerwów i poprawiający odporność przeciwutleniacz. Orzechy zajmują czołowe miejsce wśród pokarmów zapobiegających chorobom serca.

Sosy

Sos grzybowy

Sos grzybowy

Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne. Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2.

Sosy

Domowy sos pomidorowy

Domowy sos pomidorowy

Sos pomidorowy stanowi doskonałą bazę do wielu potraw, przede wszystkim takich jak spaghetti bolognese, czy pizza. Co więcej, pomidor jest cennym

Sosy

Sos musztardowo-miodowy

Głównym składnikiem musztardy jest gorczyca. To ona nadaje charakterystyczny smak i ostrość musztardzie. Poza walorami smakowymi, gorczyca posiada także ogromną wartość zdrowotną. Stosowanie wyrobów gorczycowych powoduje wzrost odporności ogólnej organizmu,...

Sosy

Sos do pizzy

Sos do pizzy

Sos do pizzy to mieszanka, którą smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy.

Sosy

Sos imbirowy

Sos imbirowy

Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami - zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i pieprzem.

Sosy

Sos z żurawiny

Sos z żurawiny

Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu, potasu, jodu oraz substancji...

Sosy

Sos włoski

Sos włoski

Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę, pomidory oraz cebulę...

Sosy

Lecznicze właściwości musztardy

Lecznicze właściwości musztardy

Zimny sos dobry dla zdrowia Musztarda to popularny sos do sałatek oraz dań mięsnych, który nadaje charakteru naszej potrawie. Do najbardziej znanych (...) ), która wzmacnia pracę serca. Wzmacnia odporność To także jeden...