Sos z grzybami

Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne.

Składniki:

  • ketchup,
  • 25 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • tłuszcz,
  • śmietana,
  • mąka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 szklanka wody.

Zobacz film: "Jak zacząć gotować z dziećmi? Placuszki bananowo-kokosowe"

Sos grzybowy
Sos grzybowy

Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w...

zobacz galerię

Przygotowanie:

Obraną cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, po czym wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki, przykryj wszystko i duś. Po 10 minutach dolej wody, posól i zagotuj. Następnie w szklance wymieszaj śmietanę z mąką tak, aby nie było grudek i dodaj do sosu pieczarkowego. Dopraw pieprzem, dodaj posiekany czosnek i wlej trochę ketchupu. Duś jeszcze przez 5-7 minut pod przykryciem. Podawaj na gorąco.

Komentarz:
Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. Grzyby pomagają w walce z nowotworami. Oczywiście nie zastąpią one regularnej terapii, ale mogą ją wspomóc. Warto zatem sięgać często po grzyby w naszej codziennej diecie.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 65,4 kcal
Białka 1,84 g
Węglowodany 5,66 g
Tłuszcze 4,75 g
Błonnik 1,31 g

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!