Sos z grzybami
Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne.
Składniki:
- ketchup,
- 25 dag pieczarek,
- 1 cebula,
- tłuszcz,
- śmietana,
- mąka,
- 1 ząbek czosnku,
- sól,
- pieprz,
- 1 szklanka wody.
Przygotowanie:
Obraną cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, po czym wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki, przykryj wszystko i duś. Po 10 minutach dolej wody, posól i zagotuj. Następnie w szklance wymieszaj śmietanę z mąką tak, aby nie było grudek i dodaj do sosu pieczarkowego. Dopraw pieprzem, dodaj posiekany czosnek i wlej trochę ketchupu. Duś jeszcze przez 5-7 minut pod przykryciem. Podawaj na gorąco.
Komentarz:
Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. Grzyby pomagają w walce z nowotworami. Oczywiście nie zastąpią one regularnej terapii, ale mogą ją wspomóc. Warto zatem sięgać często po grzyby w naszej codziennej diecie.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 65,4 kcal |
Białka | 1,84 g |
Węglowodany | 5,66 g |
Tłuszcze | 4,75 g |
Błonnik | 1,31 g |