Trwa ładowanie...

Sos z grzybami

Avatar placeholder
Patrycja Nowak 17.03.2017 12:27
Sos z grzybami
Sos z grzybami

Sos z pieczarek jest idealnym dodatkiem do mięs czy sałatek warzywnych. Pieczarki posiadają wiele walorów zdrowotnych i leczniczych. Nie zawierają one bowiem powszechnego w żywności cholesterolu i są niskokaloryczne.

Składniki:

  • ketchup,
  • 25 dag pieczarek,
  • 1 cebula,
  • tłuszcz,
  • śmietana,
  • mąka,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 szklanka wody.

Przygotowanie:

Zobacz film: "Ciekawe gry i zabawy dla całej rodziny"

Obraną cebulę pokrój w kostkę. Pieczarki umyj i pokrój w plasterki lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Na dużej patelni rozgrzej trochę tłuszczu, po czym wrzuć pokrojoną cebulę i podsmażaj do momentu, aż się zeszkli. Następnie dodaj pieczarki, przykryj wszystko i duś. Po 10 minutach dolej wody, posól i zagotuj. Następnie w szklance wymieszaj śmietanę z mąką tak, aby nie było grudek i dodaj do sosu pieczarkowego. Dopraw pieprzem, dodaj posiekany czosnek i wlej trochę ketchupu. Duś jeszcze przez 5-7 minut pod przykryciem. Podawaj na gorąco.

Komentarz:
Pieczarki są bogate w potas, żelazo, miedź oraz witaminy, głównie D i B2. Grzyby pomagają w walce z nowotworami. Oczywiście nie zastąpią one regularnej terapii, ale mogą ją wspomóc. Warto zatem sięgać często po grzyby w naszej codziennej diecie.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie65,4 kcal
Białka1,84 g
Węglowodany5,66 g
Tłuszcze4,75 g
Błonnik1,31 g
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze