Trwa ładowanie...

Zatrucie rybami z rodziny makrelowatych. Groźne dla całej rodziny

Avatar placeholder
Magda Rumińska 30.11.2018 09:36
Zatrucie rybami z rodziny makrelowatych może być niebezpieczne
Zatrucie rybami z rodziny makrelowatych może być niebezpieczne (123rf)

Podajesz swojej rodzinie tuńczykalub makrelę? Czy wiesz, że jeśli będziesz je źle przechowywać może ono ulec poważnemu zatruciu? Scombrotoksizm, to zatrucie się rybami z rodziny makrelowatych, czyli takimi, które mają ciemne mięso. Jeśli zauważysz, że ktoś z twojej rodziny zrobi się nienaturalnie czerwony i będzie miał mdłości, może to oznaczać zatrucie.

Przechowywanie ryb z rodziny makrelowatych (m.in. tuńczyka i makreli) w temperaturze powyżej 0 st. C powoduje ich bakteryjny rozkład. Do mięśni ryb uwalnia się wówczas histamina i jej związki. W zatrutej rybie stężenie histaminy wzrasta do nawet 50 mg na 100 g ryby. To właśnie ten związek powoduje objawy zatrucia. Reakcja na nadmiar histaminy w organizmie jest indywidualna.

Te ryby warto jeść nie tylko od święta
Te ryby warto jeść nie tylko od święta [5 zdjęć]

Ryby królują na polskich stołach zwłaszcza w grudniu. Wtedy kupujemy ich na potęgę. Króluje oczywiście

zobacz galerię

Zatrucie histaminą jest szczególnie niebezpieczne dla małych dzieci, dlatego nie należy im podawać ryb, co do których nie mamy pewności czy są świeże.

Zobacz film: "Czy tuńczyk ma w sobie rtęć?"

Toksyny, które powstają podczas nieprawidłowego przechowywania ryb makrelowatych są bardzo odporne na wysoką temperaturę. Oznacza to, że nawet podczas gotowania czy smażenia nie ulegną one zniszczeniu. Jeśli macie jakiekolwiek wątpliwości czy ryba nadaje się do spożycia - nie jedzcie jej.

Objawy zatrucia mogą pojawić się już po 15 minutach od spożycia posiłku zawierającego nieświeżą rybę. Pierwszym symptomem jest zaczerwienienie twarzy chorego. Nienaturalne rumieńce pojawiają się też na szyi i kończynach górnych. Pod wpływem promieniowania UV stają się jeszcze bardziej widoczne. Chory odczuwa też nienaturalne ciepło, ale nie ma gorączki.

Co jest zdrowsze: łosoś czy pstrąg łososiowy?
Co jest zdrowsze: łosoś czy pstrąg łososiowy? [5 zdjęć]

Choć ryby są bogactwem prozdrowotnych tłuszczów, nie jemy ich często. Z raportu Organizacji Narodów

zobacz galerię

Inne objawy to: ból w nadbrzuszu, świąd, wysypka, wymioty, pieczenie dziąseł czy nasilone pragnienie. Zatrucie można łatwo zdiagnozować, oznaczając poziom histaminy w próbce krwi lub moczu. Można też zbadać mięso spożytej ryby.

Mimo, że zatrucie daje uciążliwe objawy, zwykle ustępują one samoistnie po 8 – 12 godzinach, a chory nie wymaga leczenia. Jeśli jednak choroba przebiega wyjątkowo uciążliwie, pacjentowi podaje się leki przeciwhistaminowe. W czasie zatrucia należy też zadbać o właściwe nawodnienie chorego.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze