Trwa ładowanie...

Sanepid wydał ostrzeżenie. W chipsach wykryto groźną substancję

Avatar placeholder
05.01.2024 17:47
GIS ostrzega przed chipsami. Wykryto w nich groźną substancję
GIS ostrzega przed chipsami. Wykryto w nich groźną substancję (East News)

Główny Inspektorat Sanitarny opublikował ostrzeżenie związane z chipsami Go Pure, w których wykryto groźny dla zdrowia akryloamid. Z obrotu wycofano konkretną partię produktu.

spis treści

1. Groźne chipsy

Ostrzeżenie dotyczy chipsów Go Pure - warzywne mix bezglutenowe Bio 40 g oznaczonych kodem B 277 090784, których termin ważności mija 4 maja 2024 roku.

Producentem jest Yellow Chips B.V., Fabrieksweg 6, NL-8304 AT Emmeloord, Niderlandy, a dystrybutorem w Polsce Eko-Wital Sp. z o.o., Staniewicka 5, 03-310 Warszawa. Firma poinformowała już odbiorców i zaczęła wycofywać produkt z obrotu.

Zobacz film: "#mniammniam Chipsy z ziemniaków i batatów"

"Na podstawie oceny ryzyka Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego należy uznać, że produkt ten może stanowić zagrożenie dla zdrowia konsumenta" - napisano w komunikacie.

Chipsy warzywne
Chipsy warzywne (GIS)

2. Czym jest akryloamid?

Akryloamid to związek chemiczny o działaniu kancerogennym, neuro- i genotoksycznym, może więc uszkadzać układ nerwowy i przyczyniać się do rozwoju nowotworów układu pokarmowego.

Według badań regularne spożycie produktów z akrylamidem, takich jak chipsy ziemniaczane, może prowadzić do powstania w organizmie przewlekłego stanu zapalnego, zwiększać ryzyko chorób serca (np. choroby wieńcowej serca) i miażdżycy.

"Jak wynika z różnych badań prowadzonych w Europie i na świecie, zawartość akryloamidu w żywności może się wahać w bardzo szerokim zakresie od poniżej 10 µg/kg do ok. 2000 µg/kg, w zależności od produktu. W niektórych przypadkach, głównie w chipsach ziemniaczanych oraz kawie zbożowej, wartości dla pojedynczych produktów mogą być znacznie wyższe, osiągając nawet 8000 µg/kg w kawie zbożowej z dodatkiem prażonej cykorii" – można przeczytać na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.

Akryloamid znajdziemy w różnych produktach, jednak najwięcej jest go w chipsach, frytkach i substytutach kawy.

"Najwyższą średnią zawartością akryloamidu charakteryzują się produkty ziemniaczane, zwłaszcza chipsy, ale i frytki smażone w wysokiej temperaturze przed dłuższy czas (te, które nie mają złocistego koloru, lecz są znacznie ciemniejsze). Do tej grupy należy także kawa rozpuszczalna oraz substytuty kawy (tzw. kawa zbożowa) zawierające w swoim składzie m.in. dodatek prażonej cykorii" - napisano na stronie NCEŻ.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze