Sałatka z kurczakiem w orzechach
Migdały są niezwykłymi produktami, które warto włączyć do naszego codziennego menu. Wiele osób przeraża wysoka zawartość tłuszczów, jednak prawda jest taka, że migdały to jedna z najzdrowszych przekąsek.
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonego w kostkę kurczaka,
- 1 szklanka posiekanych migdałów,
- 1 szklanka suszonej żurawiny,
- 3 jabłka,
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
- 1/4 szklanki octu balsamicznego,
- łyżeczka soli morskiej.
Przygotowanie:
Rozgrzej bez tłuszczu niewielką patelnię i wrzuć posiekane migdały. Przesmaż je, aż nabiorą ciemniejszego koloru – uważaj, aby ich nie spalić. Teraz zmniejsz ogień i dodaj odrobinę tłuszczu. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, po czym dorzuć do migdałów na patelni. Po dosłownie dwóch minutach wrzuć mieszankę do przygotowanej na sałatkę miski. Na rozgrzaną jeszcze patelnię wrzuć doprawionego solą kurczaka i smaż przez 10 minut na złoty kolor. Po tym czasie dorzuć mięso do miski. Połącz powstałą sałatkę z żurawiną, octem i oliwą i dobrze wymieszaj. Dopraw jeszcze solą i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawaj na chłodno.
Wartość odżywcza 1 porcji (100 g): | |
---|---|
Kalorie | 172,17 kcal |
Białka | 9,73 g |
Węglowodany | 7,71 g |
Tłuszcze | 11,7 g |
Błonnik | 2,24 g |
Komentarz:
Migdały należy spożywać regularnie ze względu na błonnik, minerały czy witaminy, które znajdują się w tej odmianie orzecha. Zawiera on także duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia oraz dostarcza organizmowi białka.