Sałatka z kurczakiem w orzechach

Migdały są niezwykłymi produktami, które warto włączyć do naszego codziennego menu. Wiele osób przeraża wysoka zawartość tłuszczów, jednak prawda jest taka, że migdały to jedna z najzdrowszych przekąsek.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 2 szklanki pokrojonego w kostkę kurczaka,
  • 1 szklanka posiekanych migdałów,
  • 1 szklanka suszonej żurawiny,
  • 3 jabłka,
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek,
  • 1/4 szklanki octu balsamicznego,
  • łyżeczka soli morskiej.

Przygotowanie:

Rozgrzej bez tłuszczu niewielką patelnię i wrzuć posiekane migdały. Przesmaż je, aż nabiorą ciemniejszego koloru – uważaj, aby ich nie spalić. Teraz zmniejsz ogień i dodaj odrobinę tłuszczu. Jabłka umyj, obierz i pokrój w kostkę, po czym dorzuć do migdałów na patelni. Po dosłownie dwóch minutach wrzuć mieszankę do przygotowanej na sałatkę miski. Na rozgrzaną jeszcze patelnię wrzuć doprawionego solą kurczaka i smaż przez 10 minut na złoty kolor. Po tym czasie dorzuć mięso do miski. Połącz powstałą sałatkę z żurawiną, octem i oliwą i dobrze wymieszaj. Dopraw jeszcze solą i odstaw na 15 minut w chłodne miejsce, aby smaki się przegryzły. Podawaj na chłodno.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 172,17 kcal
Białka 9,73 g
Węglowodany 7,71 g
Tłuszcze 11,7 g
Błonnik 2,24 g

Komentarz:

Migdały należy spożywać regularnie ze względu na błonnik, minerały czy witaminy, które znajdują się w tej odmianie orzecha. Zawiera on także duże ilości łatwo przyswajalnego wapnia oraz dostarcza organizmowi białka.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Sałatki i surówki
Sałatki i surówki

Sałatka z ryżem

Sałatka z ryżem

Jedzenie ryżu obniża poziom cholesterolu, pobudza trawienie, neutralizuje nadmiar soków w żołądku, wzmacnia odporność, a także korzystnie wpływa na nasze serce. Ryż dzięki zawartości białka buduje nasze mięśnie.

Sałatki i surówki

Sałatka z grejpfrutem

Sałatka z grejpfrutem

, obierz ze skóry i pokrój w niedużą kostkę. Wrzuć do sałatki i wymieszaj. Włóż pod przykryciem w chłodne miejsce na 15 minut, aby doszedł smak

Sałatki i surówki

Sałatka z włoską cykorią

Włoska cykoria to warzywo nadające się idealnie na wszelkie diety odchudzające ze względu na swoje niezwykłe i niepozorne właściwości. Przede wszystkim cykoria posiada mangan, stymuluje spalanie tłuszczów i przyspiesza przemianę materii. Składniki: 1...

Sałatki i surówki

Sałatka z cykorią

Sałatka z cykorią

Cykoria to warzywo nadające się idealnie na wszelkie diety odchudzające. Zawiera witaminy A, B i C, a do tego jest niskokaloryczna.

Sałatki i surówki

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę

10 pomysłów na zdrowszą sałatkę

procesów zachodzących w organizmie. Dowiedz się, w jaki sposób dodatkowo wzbogacić walory odżywcze sałatki. Sama przygotuj sos do sałatki Gotowe (...) smaku sosu miodem lub dodaniu pikanterii poprzez dodatek niewielkiej...

Sałatki i surówki

Sałatka z makaronem ryżowym i smażonym kurczakiem

Kuchnia wschodnia jest bogata w dania z kurczakiem w roli głównej. Sałatka z makaronem ryżowym i kurczakiem jest świetną propozycją na spotkania w gronie przyjaciół. Szybka, smaczna, prosta do wykonania a jednocześnie niebanalna. Swój wyjątkowy smak zawdzięcza...

Sałatki i surówki

Sałatka z czerwonej kapusty

Sałatka z czerwonej kapusty

przez kilka minut, po czym gorące przerzuć do sałatki z kapusty w misce. We wrzącej, osolonej wodzie ugotuj makaron, po czym odcedź i wrzuć do miski

Sałatki i surówki

Sałatka z ryżem i warzywami

Sałatka z ryżem i warzywami

Właściwości zdrowotne ryżu poznano już dawno. Dzięki dużej zawartości minerałów - magnezu, żelaza, wapnia, potasu - a także witamin z grupy B jest on niezwykle pomocny w regulowaniu poziomu cukru we krwi. Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek, 4 ząbki...

Sałatki i surówki

Chińska sałatka

Jicama jest chrupiącym, słodkim, jadalnym korzeniem wieloletniej rośliny, który przypomina wyglądem rzepę, a smakiem ziemniaka. Jest uprawiany w Ameryce Południowej od wieków i jest bardzo popularny w kuchni meksykańskiej. Składniki: filet z kurczaka, 1...

Sałatki i surówki

Sałatka z kapusty

Sałatka z kapusty

Kapusta posiada ogromne ilości składników mineralnych. Znajdziemy w niej m.in. fosfor, mangan, miedź, potas, wapń, żelazo, sód oraz witaminy A, C, E i z grupy B. Do zalet kapusty należy również zaliczyć stosunkowo dużą zawartość siarki - pierwiastka,...