Rozszerzenie diety dziecka karmionego butelką
Właściwie zbilansowana dieta dziecka bardzo często staje się wyzwaniem dla rodziców, ponieważ oprócz mleka maluch powinien poznawać inne smaki i zapachy potraw, a co najważniejsze musi zapoznawać się z ich różnymi konsystencjami. Dlatego przed wprowadzeniem nowych elementów do jadłospisu dziecka należy poznać opinię pediatry i dietetyka.
1. Mleko modyfikowane
Mleko modyfikowane, podobnie jak kaszki dla dzieci, soki owocowe i warzywne są dopasowane pod względem składu do wieku malucha. Dlatego jest to pierwszy czynnik, jaki należy wziąć pod uwagę, wybierając mleko. Każde mleko na opakowaniu zawiera tabele żywieniowe, na których można znaleźć liczbę przewidywanych na dobę posiłków, wielkość porcji dobrana jest do wagi dziecka. Należy kierować się tymi schematami, ale tak naprawdę wiele zależy od indywidualnych potrzeb dziecka.
W przypadku dzieci karmionych butelką nowy stały pokarm można wprowadzać po ukończeniu 4. miesiąca życia. Najczęściej zaczyna się od przecierowej zupki z warzyw z przewagą pietruszki, selera, marchewki. Niektóre mamy dodają do zupki połowę łyżeczki masła, może być też 1 łyżeczka oliwy z oliwek. Wszystko powinno być zmiksowane do jednorodnej konsystencji. Na początku można podawać pokarm w bardzo małych ilościach, ponieważ nie wiemy, jak dziecko zareaguje na nowe składniki. W tym czasie w diecie może znaleźć się także pierwszy owoc i jest to jabłko, które można maluchowi zetrzeć na drobnej tarce, a także podać w formie soku przecierowego. Dieta matki karmiącej noworodka może opierać się na podobnych składnikach, tylko oczywiście w innych proporcjach.
Po ukończeniu 5. miesiąca życia rodzice powinni zacząć małymi krokami wprowadzać gluten. W jakiej formie może być podawany? Można dodać kleik glutenowy do zupki warzywnej lub małą łyżeczkę kaszy manny do mleka.
Po ukończeniu 6. miesiąca należy zacząć dodawać do posiłków mięso lub gotowaną wysokiej jakości rybę. Na początku wystarczy ok. 10 g mięsa dodanego do zupy. Po 7. miesiącu życia do dań dodajemy jajko, jeśli maluch toleruje gluten, to można mu podać na początek połówkę ugotowanego jajka i stopniowo zwiększać porcję, ale podawać co drugi dzień. Gdy maluch skończy rok, można dać całe jajko nawet 4 razy w tygodniu.
Musisz to wiedzieć
W jadłospisie dziecka muszą się także znaleźć owoce, kompot z owoców. Po 10. miesiącu życia dziecko powinno jeść nieduże ilości pieczywa. Między 11. a 12. miesiącem życia podajemy produkty mleczne, np. jogurt naturalny, twarożek czy kefir.