Rozszerzanie diety niemowlaka – poznaj prawdy i mity na temat wprowadzania nowych produktów do diety dziecka

Etap rozszerzania diety niemowlaka przypada na czas miedzy 4. a 6. miesiącem życia dziecka – bez względu na dotychczasowy sposób żywienia maluszka. W aktualnych wytycznych nie ma podziału na dzieci karmione piersią i te, które otrzymują mleko modyfikowane. U każdego niemowlaka przychodzi moment, gdy należy zacząć podawać mu coś więcej niż samo mleko.

1. Prawdy i mity na temat rozszerzania diety niemowlaka

Rozszerzanie diety można zacząć w dowolnym momencie w 1. roku życia

Zobacz film: "Jak zaaranżować pokój dla niemowlaka?"

MIT. Etap rozszerzania diety niemowlaka nie powinien rozpocząć się wcześniej niż w 17. i później niż w 26. tygodniu życia dziecka. Wtedy maluch jest gotowy na nowe posiłki. Ponadto mleko nie jest już w stanie dostarczyć odpowiedniej ilości energii czy żelaza, które są niezbędne do wzrostu i rozwoju.

Rozszerzanie diety niemowlaka wiąże się z rezygnacją z karmienia piersią

MIT. W pierwszym roku życia dziecka to mleko jest podstawą jego jadłospisu. Wprowadzanie nowych posiłków do jadłospisu maluszka ma na celu stopniowe oswajanie go z nieznanymi konsystencjami i smakami oraz dostarczenie niezbędnych składników, których mleko nie jest już w stanie zapewnić. Podczas rozszerzania diety niemowlęcia eksperymentuj z różnymi smakami wciąż karmiąc piersią lub poddając dziecku, jak do tej pory, normalne porcje mleka.

Na początku rozszerzania diety należy podawać warzywa

PRAWDA. Eksperci zalecają, aby jako pierwsze do diety niemowlęcia wprowadzać warzywa. To jeden z ważniejszych kroków w stronę kształtowania właściwych nawyków żywieniowych u dziecka. Warzywa mają mniej słodki smak od owoców. Dzieci, które nie poznały najpierw smaku warzyw, mogą mieć problem z ich akceptowaniem, jeśli jako pierwsze podamy jabłko czy banana. Owoce możesz wprowadzać po około 2 tygodniach od pierwszej, warzywnej łyżeczki.

Jeśli dziecko wypluwa nowy posiłek, nie powinnam go więcej podawać

MIT. Niemowlęta karmione mlekiem mamy lub mlekiem modyfikowanym są przyzwyczajone do łagodnego smaku i delikatnej konsystencji. Gdy podajesz maluszkowi puree z marchewki lub brokułów, początkowo dziecko może nie akceptować ich smaku. Nawet, jeśli kilka lub kilkanaście razy wypluje posiłek, eksperci zalecają, aby dalej próbować podawanie nowości. Z czasem maluszek przyzwyczai się do ich smaku i chętnie będzie wcinał nowe warzywa, owoce czy kaszki.

Gluten należy wprowadzać do diety jak inne produkty

PRAWDA. W świetle najnowszych badań eksperci zalecają, aby produkty z glutenem wprowadzać do diety dziecka w dowolnym momencie, gdy maluszek skończy 4. miesiąc życia, ale przed pierwszymi urodzinami. Co prawda gluten jest popularnym alergenem, ale opóźnianie momentu wprowadzania go do jadłospisu dziecka nie zmniejsza ryzyka wystąpienia alergii. Gluten możesz wprowadzać podając maluszkowi kaszki lub inne produkty zbożowe z pszenicy, owsa, żyta czy jęczmienia.

Pochodzenie produktów w posiłkach dla dzieci ma znaczenie

PRAWDA. Niemowlęta i małe dzieci wciąż się rozwijają. Dojrzewa ich układ pokarmowy, a wątroba nie jest jeszcze w stanie neutralizować zanieczyszczeń pochodzących z żywności. Dlatego tak ważne jest podawanie najmłodszym bezpiecznej żywności o wysokiej jakości. Wyborem może być żywność ze wskazaniem wiekowym dla niemowląt i małych dzieci, która poddawana jest ścisłym kontrolom i spełnia restrykcyjne normy.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!