Trwa ładowanie...

Najgorszy wybór na śniadanie. Te bułki omijaj w sklepie

Avatar placeholder
06.03.2024 12:34
Ranking bułek według Katarzyny Bosackiej. Niektórych lepiej nie podawać dziecku
Ranking bułek według Katarzyny Bosackiej. Niektórych lepiej nie podawać dziecku (East News, Instagram )

Bułki zdecydowanie górują nad chlebem w kwestii preferowanego przez dzieci pieczywa. Podczas kolejnych zakupów warto jednak zrezygnować z tych białych i wybrać zdrowszą alternatywę.

spis treści

1. Bułka bułce nierówna

W Polsce kanapki cieszą się ogromną popularnością. Do wyboru mamy mnóstwo dodatków. Ich przygotowanie jest szybkie i banalnie proste, do tego sprawdzają się zarówno na śniadanie, kolację, czy jako przekąska dla dziecka na wycieczkę i do szkoły.

Dziecko warto od najmłodszych lat uczyć zdrowych nawyków żywieniowych, a to oznacza, że lepiej powstrzymać się od spożywania zwykłych białych bułek. Dlaczego nie są zalecane i czym właściwie je zastąpić?

Kwestią pieczywa zajęła się Katarzyna Bosacka. Niedawno na Instagramie wyjaśniła, dlaczego lepiej zrezygnować z pszennej kajzerki i które pieczywo najkorzystniej wpływa na zdrowie.

Zobacz film: "Kaloryczność bułek"

Wśród odradzanych bułek znalazły się:

  • bułki białe - oczyszczone z mąki pszennej, biedne w wartości odżywcze, mogą prowadzić do wahania cukru we krwi;
  • bułki maślane - bogate w tłuszcz i cukier, ubogie w błonnik, niekorzystne dla zdrowia;
  • bułki z dodatkiem sztucznych składników - zawierają konserwanty, polepszacze smaku, sztuczne barwniki.

2. Zdrowsze alternatywy

A czym należy je zastąpić? Bosacka zauważa, że najzdrowsze dla zdrowia okazują się bułki pełnoziarniste, orkiszowe, żytnie na zakwasie i grahamki. Skorzysta na tym nie tylko pociecha, ale także zdrowie pozostałych domowników.

Bułki żytnie na zakwasie zawierają całą masę korzyści zdrowotnych, a także poprawiają trawienie i przyczyniają się do regulacji poziomu cukru we krwi. Z kolei orkiszowe są bardzo sycące.

Warto sięgać po bułki pełnoziarniste ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego. Tych jednak nie należy mylić z wieloziarnistymi.

Ważne jest również to, co na kanapkę trafia. Najlepiej stawiać na świeże produkty. Powinno być zdrowo i kolorowo, by zwiększyć obecność witamin i minerałów. Warto więc zrezygnować z gotowych produktów i słodkich smarowideł.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze