Trwa ładowanie...

Najzdrowsze jajka. Kurze, kacze czy strusie?

Już za chwilę święta wielkanocne. Stoły będą uginały się pod przysmakami, wśród których oczywiście nie zabraknie jajek. Podpowiadamy, które są najzdrowsze.

Zobacz film: "Kody na jajkach. Wiesz co znaczą?"

spis treści

1. Jakie jaja wybrać?

Chociaż jaja kurze są najpopularniejsze, na rynku można spotkać również szereg innych. Przepiórcze jaja z roku na rok zyskują coraz większą liczbę fanów. Jaja strusie, choć nie są tak popularne, to już nie szokują konsumentów.

Sprawdzimy, które z nich są najzdrowsze i najsmaczniejsze. Dzięki temu można wybrać najlepszy wariant jajek na rodzinną Wielkanoc.

2. Jaja kurze

Jaja kurze są najbardziej popularne. Poleca się te od kur z wolnego wybiegu. Są uniwersalne. Sprawdzą się w każdej postaci, a także jako podstawa smacznych świątecznych wypieków.

Jaja kurze są bogate w białka, tłuszcze oraz witaminy A, D i niektóre witaminy z grupy B.

3. Jaja przepiórcze

Jaja przepiórcze są malutkie, więc żeby zastąpić jedno kurze jajo, potrzebne są 3 lub 4 jajka przepiórcze. Nie są jednak drogie i obecnie są łatwo dostępne w sprzedaży.

Poleca się je osobom cierpiącym na alergie na białko jaja kurzego. Zwykle te osoby mogą bez przeszkód zajadać się przepiórczymi jajami.

Jaja przepiórcze mają więcej kwasów nasyconych i tłuszczów, niż jaja kurze. Zawierają też więcej żelaza i cynku.

4. Jaja gęsie

Jaja gęsie są większe od kurzych, kaczych lub indyczych. Jednak ich smak wiele osób uważa za zbyt tłusty, oleisty. To dlatego odradza się ich spożywanie po ugotowaniu albo w jajecznicy.

Świetnie się jednak sprawdzą jako składnik słodkości, ciast, lodów lub deserów. Atutem jaj gęsich są idealne proporcje kwasów omega-3 i omega-6.

5. Jaja indycze

Indycze jajka są od kurzych większe. Z powodzeniem jednak mogą spełniać te same zadania. Świetnie smakują gotowane. Można z nich również zrobić pyszną jajecznicę.

Jaja indycze można wykorzystać do naleśników albo omletów. Sprawdzą się również jako składnik wypieków.

Ich mankamentem może być dostępność, a raczej jej brak, poza wybranymi sklepami. W porównaniu z kurzymi jajami są również dość drogie.

6. Jaja kacze

Jaja kacze smakują podobnie do kurzych, więc również można je wykorzystywać na wszelkie sposoby, począwszy od gotowania, a skoczywszy na pieczeniu.

7. Jaja strusie

Jaja strusie budzą sensację już samymi gabarytami. Jajecznica z jednego to pożywny posiłek dla licznej rodziny. Jedno jajo strusie może zastąpić nawet 20 kurzych jaj.

Teoretycznie można również je dodawać do ciasta, ale ze względu na wielkość i ilość białka oraz żółtka, jest to po prostu technicznie trudne do wykonania.

Jaja strusie zawierają dużo żelaza, magnezu i najwięcej ze wszystkich jaj nienasyconych kwasów tłuszczowych.

Wielość jaj daje spore pole do popisu, gdy chodzi o przygotowanie świątecznego stołu i uroczych kolorowych pisanek.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.