6 z 7Olej lniany
Olej lniany jest bogactwem niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 oraz omega-6. Ten tłoczony na zimno korzystnie wpływa na system odpornościowy organizmu, pomaga zapobiegać chorobom serca, łagodzi stany zapalne, usprawnia trawienie.
Niestety, nie jest olejem, który można swobodnie wykorzystywać do smażenia. Powód? Zawiera on duże ilości kwasów nienasyconych, które w wysokich temperaturach ulegają niekorzystnym przemianom. Kwas alfa-linolenowy utlenia się bardzo szybko i tworzy szkodliwe dla zdrowia nadtlenki, przez co sprzyja występowaniu miażdżycy.
Poza tym, olej lniany ma niską temperaturę dymienia - jedynie ok. 100 stopni Celsjusza. A to oznacza, że szybko się rozkłada.
Zdecydowanie zdrowiej będzie, jeśli dodasz go do sałatki.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO
Zobacz także: Kosztuje grosze. Naturalny suplement przeciwko zmarszczkom
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.