5 z 11Brokuły
Niepozornie wyglądające, zielone warzywo to doskonałe i – co najważniejsze – naturalne – źródło koenzymu Q10. Substancja jest dla organizmu niezwykle ważna, ponieważ wpływa na procesy energetyczne. Zwiększa odporność na infekcje, poprawia kondycję przyzębia, chroni dziąsła przed niepożądanym działaniem rodzaju drobnoustrojów, który powoduje paradontozę. Ta groźna choroba, jak szacują stomatolodzy, dotyka już około 70 osób w podeszłym wieku. Warto jej zapobiegać już w dzieciństwie.
W brokułach znajdziemy także spore ilości wapnia, dzięki czemu warzywa te zapobiegają odsłanianiu szyjek zębowych i pomagają chronić przed nowotworami.
Warto jednak zwrócić uwagę na sposób przyrządzania brokułów. Należy je gotować maksymalnie 5 minut. Po tym czasie tracą one swoją zieloną barwę, a co za tym idzie – cenne właściwości.