Probiotyki
Probiotyki to osłona układu pokarmowego podczas kuracji antybiotykowej. Występują w postaci suplementów diety, ale także w produktach probiotycznych. Jakie jest działanie probiotyków? Czym się różnią prebiotyki od probiotyków? W jakich produktach znajdziemy naturalne bakterie probiotyczne?
1. Jak działają probiotyki?
Większość ludzi wie, że przy antybiotykoterapii należy stosować lek osłonowy w postaci probiotyku. Na czym jednak polega jego działanie i przed czym nas chroni? Antybiotyki to leki, które zwalczają infekcje bakteryjne. Są niezrównane w swej sile i skuteczności, jeżeli właściwie je przyjmujemy i chronimy własny organizm przed efektami ubocznymi. A te, niestety, mogą być bardzo poważne, gdyż antybiotyk nie tylko niszczy wrogie bakterie, ale także te nam przyjazne zawarte w naturalnej florze bakteryjnej w układzie pokarmowym.
Działanie probiotyku jest bardzo proste. Preparat wchłania się do jelita i przylega do niego, tworząc ścianę ochronną. Jest to zbroja przeciwko bakteriom chorobotwórczym. Co więcej, probiotyki zapobiegają biegunkom, wspomagają wchłanianie witamin i innych składników odżywczych, zmniejszają podatność na rozwój alergii u dzieci, zwiększają odporność i obniżają zły cholesterol u osób starszych. Nie jest to więc broń jedynie w przypadku kuracji antybiotykowej, ale ma wiele innych zastosowań. Dlatego probiotyki są takie cenne.
Musisz to wiedzieć
2. Czym się różnią prebiotyki od probiotyków?
Probiotyki to mikroorganizmy takie jak: pałeczki kwasu mlekowego, bifidobakterie, drożdżaki i ziarniaki. Wpływają na florę bakteryjną i chronią jelita przed chorobotwórczymi bakteriami. Prebiotyki są substancjami, które stymulują florę bakteryjną okrężnicy. Docierają do jelita niestrawione i dopiero tam zaczynają pobudzać produkcję dobrych bakterii. Dobrze dobrane prebiotyki i probiotyki stanowią terapię synbiotyczną, która wzmacnia ochronę organizmu.
3. Probiotyki zawarte w produktach spożywczych
Probiotyki to nie tylko kapsułki dostępne w aptece. Stanowią one również skład niektórych produktów spożywczych. Znajdziemy je między innymi w jogurtach, kefirach i maślankach. Nośnikami probiotyków mogą być niektóre surowce roślinne, które pod ich wpływem ulegają fermentacji stając się produktami zaliczanymi do kategorii żywności funkcjonalnej. Do najczęściej wybieranych nośników pochodzenia roślinnego zalicza się produkty sojowe i zbożowe oraz warzywa i owoce.
Prebiotyki, to związki występujące w pokarmach, które nie ulegają działaniu enzymów trawiennych organizmu lub strawione nie są wchłaniane w jelicie cienkim. Przechodząc do jelita grubego stają się źródłem energii dla dobrych bakterii stymulując je do namnażania. Prebiotykiem będzie rafinoza, stachioza, fruktooligosacharydy, isomalto- i galaktooligosacharydy, inulina, tzw. skrobia oporna i syntetyczna laktuloza. Ich źródłem jest błonnik pokarmowy, skrobia, niektóre białka złożone, inulina, która wchodzi w skład bananów, cebula, czosnek, por i zboża, a także związki fruktozy.