Potrawy dla matki karmiącej
Kobieta karmiąca piersią powinna odpowiednio się odżywiać. Dzięki temu zapewni prawidłowy rozwój noworodkowi oraz zapobiegnie niedoborom witamin i składników mineralnych w organizmie swoim i dziecka. Optymalnie zbilansowana dieta dla mam karmiących powinna dostarczać odpowiednie ilości wszystkich potrzebnych składników odżywczych.
1. Składniki odżywcze w diecie karmiącej mamy
W czasie karmienia piersią wzrasta zapotrzebowanie na składniki odżywcze oraz kalorie. Dlatego też należy stosować odpowiednio zbilansowaną dietę, by zapewnić optymalny rozwój dziecka oraz uniknąć niedożywienia kobiety karmiącej.
Do przygotowania potraw dla mamy karmiącej należy wybierać produkty świeże, niezawierające konserwantów, sztucznych barwników oraz aromatów.
Ogromną rolę w diecie kobiety karmiącej odgrywa białko, gdyż warunkuje odpowiednią regenerację organizmu kobiety oraz prawidłowy wzrost dziecka. Do produktów zawierających pełnowartościowe białko należą: mięso (indyk, schab, cielęcina, wołowina), ryby (dorsz, łosoś norweski, halibut, morszczuk) oraz jajka.
Mięso obok białka zawiera w sporych ilościach żelazo hemowe, które zapobiega anemii i jest łatwo przyswajalne, zwłaszcza w obecności warzyw. Kobieta karmiąca powinna spożywać dużo warzyw i owoców, które chronią przed zaparciami oraz chorobami jelit.
Ze względu na fakt, że wiele pokarmów może wywołać reakcję alergiczną, należy zwrócić szczególną uwagę podczas karmienia piersią na reakcję dziecka po spożyciu następujących produktów:
- pomidory,
- mleko krowie,
- owoce cytrusowe,
- truskawki,
- orzechy, zwłaszcza ziemne,
- czekolada,
- owoce morza.
2. Jakie dania dla kobiety karmiącej?
Kobieta karmiąca piersią powinna spożywać 5-6 posiłków w ciągu dnia, przy czym śniadanie należy spożyć w ciągu 30 minut od wstania z łóżka. Pokarmy powinny być małej objętości, gdyż wtedy nie zalegają w układzie pokarmowym. Ponadto, przygotowując dania, należy unikać smażenia i grillowania potraw na otwartym ogniu, gdyż pod wpływem wysokiej temperatury powstają spore ilości niepożądanych substancji (np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne - WWA), które nie tylko niekorzystnie wpływają na zdrowie kobiety, ale również dziecka. Powodują zaburzenia wzrostu, uszkodzenie komórek nerwowych (mózgu) oraz spadek odporności.
Matka karmiąca powinna też unikać potraw mocno przyprawionych: pikantnych, słonych, zawierających ocet, gdyż substancje te przechodzą do mleka i powodują zmianę jego smaku. Aby nadać potrawom wyrazistości, powinno się stosować zioła, takie jak: bazylię, oregano, rozmaryn, ziele angielskie, majeranek, koper oraz w niewielkich ilościach czosnek (pół ząbka) i cebulę (plasterek). Mama karmiąca powinna unikać spożywania potraw ciężkostrawnych, które przygotowywane są najczęściej z fasoli, grochu, kapusty oraz wędzonych ryb.
W okresie karmienia piersią należy pić duże ilości bogatej w wapń i magnez wody mineralnej oraz zielonej herbaty. Ułatwiają bowiem usuwanie produktów przemiany materii z organizmu oraz nawadniają komórki. Ponadto zielona herbata zawiera polifenole, które wykazują działanie prozdrowotne.