Zamień cukier na jaggery

Czy cukier może być zdrowy? Okazuje się, że tak. Pod warunkiem, że zawiera witaminy, minerały i ma niski indeks glikemiczny. Taki właśnie jest jaggery goor, czyli nierafinowany cukier palmowy.

Pochodzi z Indii. Tam też znajduje się aż 70 proc. jego światowej produkcji, choć wytwarza się go także w Meksyku, Pakistanie i na Sri Lance. W każdym z tych krajów jaggery goor nazywa się inaczej. W sprzedaży można go szukać pod nazwą Gur.

Polecane wideo:

Jaggery powstaje w procesie odparowania słodkiego soku trzciny cukrowej lub z syropu, który wypływa po nacięciu kwiatów drzew palmowych (kokosowych lub daktylowych)

Czym ten cukier różni się od innych słodzików? Przede wszystkim jest nierafinowany – a to oznacza, że właściwości odżywcze znajdujące się w cukrze nie zostały wyeliminowane przez proces oczyszczania.

Dlatego też znajdziemy w nim witaminy: A, B1, B6, C i D. Oprócz tego jaggery jest bogaty w sole mineralne – ma ich 5 razy więcej niż cukier brązowy i aż 50 razy więcej niż cukier biały, najpopularniejszy w Polsce. To również doskonałe źródło wapnia, żelaza, fosforu, magnezu i potasu.

Gur ma niski indeks glikemiczny i nie podnosi w szybkim tempie poziomu cukru we krwi. Z powodzeniem mogą więc spożywać go cukrzycy, oczywiście po konsultacji z dietetykiem.

Jaggery charakteryzuje się wysoką zawartością melasy, która w czasie produkcji tradycyjnego cukru jest usuwana. Dzięki jej obecności gur może występować pod dwoma postaciami: miękką lub kruchą.

W pierwszej wersji można go używać jako smarowidła do pieczywa, w drugiej – jako słodzika do herbaty, kawy, ciast i deserów.

W Polsce jaggery można kupić głównie w sklepach z orientalną żywnością. Występuje w formie bloczków lub stożków i w barwach od złotej do ciemnobrązowej. Jego cena zaczyna się od 25 zł za kilogram.

Jaggery będzie doskonałym zamiennikiem cukru białego dla dzieci. Ma ciekawy winno-słodki smak i aromat.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Zdrowe żywienie przedszkolaka
Zdrowe żywienie przedszkolaka

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci - przepisy i właściwości

Warzywa dla dzieci Z najnowszego raportu Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że Polacy jedzą o połowę mniej warzyw, niż jest to wskazane ze względów zdrowotnych (powinno to być pięć porcji dziennie). Nie pozostaje to bez wpływu na pojawienie się chorób,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak zdrowo karmić dzieci?

Jak zdrowo karmić dzieci?

Dzięki książce "Zdrowa kuchnia dla dzieci" dowiesz się, jak prawidłowo karmić dzieci.

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Szczaw - właściwości i zastosowanie

Szczaw - właściwości i zastosowanie

przy domu lub bloku. W smaku przypomina nieco cytrynę, a liście są podstawą do przyrządzania zdrowych zup. Jakie ma właściwości i czy można go podawać

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Jak gotować warzywa, by zachować ich wartości odżywcze?

Jak gotować warzywa, by zachować ich wartości odżywcze?

Co warzywa lubią najbardziej? Jaki jest najlepszy sposób na przyrządzanie warzyw dla dziecka? Zazwyczaj je gotujemy, ale czy w ten sposób nie pozbawiamy ich cennych właściwości odżywczych? Okazuje się, że gotowanie wcale nie jest dla wielu warzyw najlepsze....

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Wzrost wagi malucha

Wzrost wagi malucha

Waga i wzrost malucha to dwa elementy, z którymi młode mamy często mają problem. A to dziecko za małe, a to za niskie, a to zbyt szczupłe, a to za dużo waży, a przecież dziecko pani X jest większe, a pani Y grubsze - to jakie w końcu ma być?

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nie tylko nabiał. Jakie produkty zawierają wapń?

Nabiał to nie wszystko Wapń - minerał niezbędny do budowy kości. W organizmie ludzkim aż 99 proc. tego związku znajduje się właśnie w układzie kostnym. Jest potrzebny do prawidłowego funkcjonowania i - co więcej - nie da się go niczym zastąpić. Najpopularniejszym...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Antybiotyki i hormony w drobiu - jaka jest prawda?

Antybiotyki i hormony w drobiu - jaka jest prawda?

Choć drób przez wiele lat był jednym z najczęściej wybieranych mięs, dziś jego sprzedawcy coraz częściej słyszą o antybiotykach i hormonach, którymi miałoby byś faszerowane mięso. Tymczasem - jak się okazuje - to nie tylko krążący w społeczeństwie mit,...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Wyzwania wieku przedszkolnego a sposób żywienia

dziecka - istotne znacznie mają zwłaszcza witaminy A, C i D. Jak żywić początkującego przedszkolaka? Dieta dziecka po 2,5 roku życia zazwyczaj (...) ., Socha J., Stolarczyk A., Szajewska H., Wąsowska-Królikowska...

Zdrowe żywienie przedszkolaka

Problemy z żołądkiem u dziecka? Podaj mu sok jabłkowy

Problemy z żołądkiem u dziecka? Podaj mu sok jabłkowy

Mają mnóstwo witaminy C, błonnika i pektyn. Wzmacniają odporność i poprawiają perystaltykę jelit. Okazuje się, że rozwodniony sok z tych owoców może pomóc w bólach żołądka, szczególnie u dzieci. Mowa oczywiście o jabłkach. Zapalenie żołądka...