Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności zarazem.

Składniki:

  • 1 kg zielonych papryczek chili,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru,
  • 1/2 szklanki octu winnego,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Polecane wideo:

Przygotowanie:

Wszystkie papryczki pokrój drobniutko, wrzuć do garnka z częścią nasion, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie zmiksuj i przełóż do małych słoiczków – pasteryzuj 15 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 42,83 kcal
Białka 1,77 g
Węglowodany 9,6 g
Tłuszcze 0,36 g
Błonnik 1,83 g


Komentarz:

Chili posiada wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która jednak ulega uszczupleniu pod wpływem działania wysokich temperatur, najlepiej spożywać chili na surowo. Poza tym, dostarcza nam dużych ilości witamin E, B1, B2i B3, a także błonnika pobudzającego metabolizm. Co więcej, produkt ten wpływa zbawiennie na układ krążenia i układ immunologiczny. Papryczki chili chronią nasz organizm przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą. Dzięki zawartości antyoksydantów, chili skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników. Mimo że pikantne, są naprawdę zdrowe.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Kremowy dip

Orzeszki pinii to nic innego jak nasiona iglastej, śródziemnomorskiej sosny o specyficznym, leśnym aromacie, który szczególnie wyczuwalny jest po rozgryzieniu. Po obraniu nasion z łusek, mogą być spożywane na surowo, lecz można je również dodać do wielu...

Pasty i dipy

Pasta z krewetkami

Wydaje się, że ciekawym elementem tego przepisu jest dodany do warzyw i krewetek twaróg. To dobre, zdrowe połączenie. Danie jest charakterystyczne także dla kuchni francuskiej, która zresztą uwielbia owoce morza. Składniki: 1...

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Pasta sałatkowa

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę. W tej potrawie warto podkreślić wartościowość zielonych oliwek, które razem z makaronem tworzą bazę sałatki. Składniki: 200...

Pasty i dipy

Pasta z brokułami i cytryną

Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak w odróżnieniu od kalafiora, brokuł zawiera wiele składników