Pasta z zielonego chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności zarazem.

Składniki:

Polecane wideo:

  • 1 kg zielonych papryczek chili,
  • 2 łyżeczki brązowego cukru,
  • 2 łyżeczki utartego świeżego imbiru,
  • 1/2 szklanki octu winnego,
  • 3 duże ząbki czosnku,
  • 1/4 łyżeczki soli.

Przygotowanie:

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego...

Wszystkie papryczki pokrój drobniutko, wrzuć do garnka z częścią nasion, dodaj wszystkie przyprawy i gotuj na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie zmiksuj i przełóż do małych słoiczków – pasteryzuj 15 minut.

Wartość odżywcza 1 porcji (100 g):
Kalorie 42,83 kcal
--- ---
Białka 1,77 g
--- ---
Węglowodany 9,6 g
--- ---
Tłuszcze 0,36 g
--- ---
Błonnik 1,83 g
--- ---

Komentarz:

Chili posiada wiele cennych składników odżywczych. Ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która jednak ulega uszczupleniu pod wpływem działania wysokich temperatur, najlepiej spożywać chili na surowo. Poza tym, dostarcza nam dużych ilości witamin E, B1, B2i B3, a także błonnika pobudzającego metabolizm. Co więcej, produkt ten wpływa zbawiennie na układ krążenia i układ immunologiczny. Papryczki chili chronią nasz organizm przed chorobami serca, nadciśnieniem, cukrzycą, osteoporozą. Dzięki zawartości antyoksydantów, chili skutecznie neutralizuje działanie wolnych rodników. Mimo że pikantne, są naprawdę zdrowe.

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Pasty i dipy
Pasty i dipy

Pasta z chili

Pasta z chili

Pasta z chili to jeden z najostrzejszych dodatków w kuchni. Powinni spróbować jej wszyscy, ale tylko fani ognistych dań są w stanie często wracać do tego sosu. Naprawdę ostry smak i aromat chili sprawiają, że potrawa nabiera wyrazistości i oryginalności...

Pasty i dipy

Dip orzechowy

Dip orzechowy

Dzięki dużej zawartości białka orzeszki pinii wspomagają przemianę materii i są źródłem energii. Piniole zawierają też dużo magnezu - działającego antystresowo i niezbędnego do prawidłowej pracy mięśni.

Pasty i dipy

Pasta z kurczakiem

Pasta z kurczakiem

Danie z makaronem i kurczakiem w sosie ze skórką cytrynową jest świetnym pomysłem na obiad lub elegancką kolację.

Pasty i dipy

Makaronowa sałatka

Makaronowa sałatka

Dania, w których przeważają warzywa lub owoce, są zawsze zdrowe i powinny uzupełniać naszą codzienną dietę.

Pasty i dipy

Makaron z krewetkami

Makaron z krewetkami

Pasta z krewetkami jest dobrym pomysłem na przystawkę lub przekąskę także ze względu na wartości odżywcze, jakie dostarcza pod postacią krewetek. Ich mięso jest bogate w białko i witaminy z grupy B. Poza tym zawiera selen, miedź, potas, magnez i fosfor.

Pasty i dipy

Dip z sezamem

Dip z sezamem

Dip sezamowy, którego przepis podajemy poniżej, jest ciekawym dodatkiem wykorzystywanym w kuchniach orientalnych niemal do wszystkiego, a szczególnie do mięs.

Pasty i dipy

Dip szpinakowy

Dip szpinakowy

Szpinak to jedno z warzyw o najsilniejszych właściwościach przeciwnowotworowych. Zmniejsza ryzyko wystąpienia zaniku mięśni, bardzo dobrze wpływa na trawienie.

Pasty i dipy

Pasta awokado

Pasta awokado

Dip z awokado to produkt wywodzący się z Meksyku. Tam nazywany jest guacamole. Jest kremowy i oleisty zarazem, a Meksykanie dodają go niemal do wszystkiego.

Pasty i dipy

Pasta z czosnku

Pasta z czosnku

Pasta czosnkowa jest idealnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju potraw. Jest świetna zarówno w formie przystawki i dodatku do grzanek, jak i w ramach dania głównego jako dodatek do mięsa lub zapiekanki. Pasuje także idealnie do pizzy czy dań z makaronem.

Pasty i dipy

Makaron z brokułami

Makaron z brokułami

Brokuł zwyczajny, główny składnik pasty, często nazywany jest zielonym kalafiorem. Jednak brokuł jest bogatszy od kalafiora w składniki pokarmowe, a