Emulgatory przyczyną otyłości?

Według badań opublikowanych w „News Scientist” skutkiem stosowania emulgatorów dodawanych do żywności może być cukrzyca drugiego stopnia oraz otyłość.

Emulgatory

Emulgatory to związki chemiczne stosowane jako dodatki spożywcze. Występują na „Liście E”, czyli spisie stworzonym przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej.

Polecane wideo:

Łatwo je rozpoznać, ponieważ każdy z nich posiada symbol z zakresu E400-E499.

Dodawanie tych substancji do produktów sprawia, że woda łączy się z olejem, dzięki czemu powstaje gładka emulsja. Ich zadaniem jest poprawa tekstury i zapobieganie rozdzielaniu się substancji. Są także doskonałymi stabilizatorami oraz zagęstnikami, dlatego stosuje się je w produkcji dżemów czy wędlin.

Mieszanina zwiększa również trwałości produktu. Widać to np. na przykładzie margaryny, która dzięki zawartości emulgatorów tak szybko nie jełczeje.

Najbardziej znanymi dodatkami chemicznymi z grupy emulgatorów są: agar (E406), karagen (E407), guma guar (E412) oraz guma ksantanowa (E415). Znajdziemy je także np. w margarynie, majonezie, słodyczach czy wyrobach cukierniczych. Niektórzy producenci emulgatory dodają także do pieczywa.

Emulgatory a stany zapalne jelit

Badania Benoita Chassainga z Georgia State University z 2015 roku przeprowadzone na myszach wykazały, że osobniki pijące wodę z emulgatorami E432 i E466 cierpiały na stany zapalne jelit.

U myszy, które przez 12 tygodni piły wodę z dodatkami, ryzyko zachorowalności na zapalenie jelita zwiększyło się 40-80 proc. Bezpośrednim tego skutkiem była otyłość oraz pojawienie się cukrzycy. Po odstawieniu związków chemicznych, stan jelit polepszał się.

Druga grupa badanych myszy, po spożywaniu wody z emulgatorami, nie wykazywała niepożądanych skutków ubocznych.

Ta grupa zwierząt od urodzenia żyła w sterylnych warunkach, przez co nie posiadała bakterii jelitowych. Amerykańscy naukowcy wykazali, że stan zapalny jelit u myszy pojawia się przy wzroście bakterii żyjących w śluzie.

Badania na ludziach

Według badacza emulgatory w podobny sposób mogą oddziaływać na ludzi. Wystarczy przyjrzeć się statystykom zachorowań na cukrzycę i otyłość w krajach, gdzie żywność przetworzona spożywana jest masowo.

Aby potwierdzić tę tezę, testy przeprowadzono również na kulturach bakterii, które zostały pobrane z jelit człowieka. Działanie dwoch emulgatorów: karboksymetylocelulozy oraz monooleinianu polioksyetylenosorbitolu wpłynęło na rosnącą zawartość flageliny – białka powodującego stany zapalne.

Emulgatory zostały dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej jeszcze przed badaniami Chassainga. Obecnie naukowiec chce zbadać wpływ emulgatorów na ludzi. Tylko taki rodzaj testów pozwoli na potwierdzenie hipotezy.

Spośród kilkudziesięciu związków chemicznych, Chassaing chce przebadać m.in. lecytynę sojową, gumę guar czy karagen.  

Obrazy jelit pod mikroskopem wykazują, że spożywanie emulgatorów przyczynia się do zmiany składu ich mikroflory. Łączy się to ze wzbudzeniem genu odpowiedzialnego za stany zapalne w układzie odpornościowym.

Oprócz zwiększonego ryzyka zachorowalności na cukrzycę i rozwoju otyłości, emulgatory mogą być także przyczyną choroby Crohna czy IBD (nieswoistego zapalenia jelit).

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Wypróbuj 9 sprawdzonych przepisów na pomidory

Hiszpański sos romesco Podsmażanie pomidorów wyciąga z nich słodycz i smak, co jest kluczem do tego pikantnego sosu z Hiszpanii. Powoli opiekaj kilka sztuk pomidorów w piekarniku z główką czosnku. Następnie wrzuć je do blendera z migdałami oraz oliwą...

Kuchnia

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Zobacz, jakie produkty są bogate w witaminę C

Czerwona papryka Kubek posiekanej czerwonej papryki zawiera trzykrotnie więcej witaminy C niż ta sama ilość pomarańczy. Znajdziemy tam 190,3 mg tego związku.Kiwi Kubek kiwi to potężne źródło witaminy C, która znajduje się tam w ilości 166,9 mg.Zielona...

Kuchnia

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Powszechne mity na temat odżywiania - sprawdź, czy je znasz

Najzdrowsza dieta polega na maksymalnym ograniczeniu spożywania tłuszczy? Jeszcze kilka lat temu wiele diet zalecało znaczące ograniczenie spożywania tłuszczy. Niemniej jednak są one niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Między innymi usprawniają...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

6 zabawnych mitów na temat spożywania mięsa

Mity dotyczące mięsa Jeżeli jesteś miłośniczką mięsa to zapewne nieraz miałaś okazję usłyszeć niepokojące informację na temat jego negatywnego działania. Być może na skutek tego rozważałaś nawet rezygnację ze spożywania tego produktu. Całe szczęście,...

Kuchnia

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Najzdrowsze pomysły na śniadanie

Śniadanie najważniejszym posiłkiem dnia Pierwszy posiłek ma ogromny wpływ na resztę dnia. Zdrowe śniadanie zapewni ci energię na długi czas. Dzięki temu organizm przez cały dzień będzie mógł pracować na najwyższych obrotach.Błonnik w ilości 5 g Błonnik...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

8 najlepszych letnich owoców i warzyw

Truskawki Są one doskonałym źródeł błonnika i witaminy C - 8 truskawek dostarcza jej więcej niż pomarańcza. Owoce te są także bogate w przeciwutleniacze.Szpinak Szpinak jest niezwykle korzystnym dla organizmu warzywem, które dostarcza mnóstwo błonnika,...

Kuchnia

Zdrowotne właściwości granatów

Zdrowotne właściwości granatów

Granaty obniżają ciśnienie tętnicze Sok z granatu jest bogatym źródłem przeciwutleniaczy. Tymczasem substancje te przyczyniają się do obniżenia ciśnienia tętniczego krwi.Granaty leczą zaburzenia erekcji Wypijanie około 1 szklanki soku z granatu dziennie...

Kuchnia

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

10 produktów, które mogą wywołać zatrucie pokarmowe

Drób i jaja Na surowym mięsie mogą się rozwijać bakterie salmonelli. Z tego względu należy uważać na niedogotowane bądź niedosmażone produkty mięsne, gdyż mogą one być źródłem tego szczepu bakterii. Należy również zwracać uwagę na jaja, które mogą być...