Emulgatory przyczyną otyłości?

Według badań opublikowanych w „News Scientist” skutkiem stosowania emulgatorów dodawanych do żywności może być cukrzyca drugiego stopnia oraz otyłość.

Emulgatory

Emulgatory to związki chemiczne stosowane jako dodatki spożywcze. Występują na „Liście E”, czyli spisie stworzonym przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. ****

Polecane wideo:

Łatwo je rozpoznać, ponieważ każdy z nich posiada symbol z zakresu E400-E499.

Dodawanie tych substancji do produktów sprawia, że woda łączy się z olejem, dzięki czemu powstaje gładka emulsja. Ich zadaniem jest poprawa tekstury i zapobieganie rozdzielaniu się substancji. Są także doskonałymi stabilizatorami oraz zagęstnikami, dlatego stosuje się je w produkcji dżemów czy wędlin.

Mieszanina zwiększa również trwałości produktu. Widać to np. na przykładzie margaryny, która dzięki zawartości emulgatorów tak szybko nie jełczeje.

Najbardziej znanymi dodatkami chemicznymi z grupy emulgatorów są: agar (E406), karagen (E407), guma guar (E412) oraz guma ksantanowa (E415). Znajdziemy je także np. w margarynie, majonezie, słodyczach czy wyrobach cukierniczych. Niektórzy producenci emulgatory dodają także do pieczywa.

Emulgatory a stany zapalne jelit

Badania Benoita Chassainga z Georgia State University z 2015 roku przeprowadzone na myszach wykazały, że osobniki pijące wodę z emulgatorami E432 i E466 cierpiały na stany zapalne jelit.

U myszy, które przez 12 tygodni piły wodę z dodatkami, ryzyko zachorowalności na zapalenie jelita zwiększyło się 40-80 proc. Bezpośrednim tego skutkiem była otyłość oraz pojawienie się cukrzycy. Po odstawieniu związków chemicznych, stan jelit polepszał się.

Druga grupa badanych myszy, po spożywaniu wody z emulgatorami, nie wykazywała niepożądanych skutków ubocznych.

Ta grupa zwierząt od urodzenia żyła w sterylnych warunkach, przez co nie posiadała bakterii jelitowych. Amerykańscy naukowcy wykazali, że stan zapalny jelit u myszy pojawia się przy wzroście bakterii żyjących w śluzie.

Badania na ludziach

Według badacza emulgatory w podobny sposób mogą oddziaływać na ludzi. Wystarczy przyjrzeć się statystykom zachorowań na cukrzycę i otyłość w krajach, gdzie żywność przetworzona spożywana jest masowo.

Aby potwierdzić tę tezę, testy przeprowadzono również na kulturach bakterii, które zostały pobrane z jelit człowieka. Działanie dwoch emulgatorów: karboksymetylocelulozy oraz monooleinianu polioksyetylenosorbitolu wpłynęło na rosnącą zawartość flageliny – białka powodującego stany zapalne.

Emulgatory zostały dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej jeszcze przed badaniami Chassainga. Obecnie naukowiec chce zbadać wpływ emulgatorów na ludzi. Tylko taki rodzaj testów pozwoli na potwierdzenie hipotezy.

Spośród kilkudziesięciu związków chemicznych, Chassaing chce przebadać m.in. lecytynę sojową, gumę guar czy karagen.  

Obrazy jelit pod mikroskopem wykazują, że spożywanie emulgatorów przyczynia się do zmiany składu ich mikroflory. Łączy się to ze wzbudzeniem genu odpowiedzialnego za stany zapalne w układzie odpornościowym.

Oprócz zwiększonego ryzyka zachorowalności na cukrzycę i rozwoju otyłości, emulgatory mogą być także przyczyną choroby Crohna czy IBD (nieswoistego zapalenia jelit).

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Kolorowe śniadanie

Kolorowe śniadanie

Przygotowując dziecku śniadanie, pamiętajmy, żeby miało wszystkie potrzebne składniki odżywcze.

Kuchnia

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Co jeść, żeby mieć zdrowe i białe zęby?

Zadbaj o piękny uśmiech! Olśniewający i śnieżnobiały uśmiech to marzenie wielu z nas. Nic dziwnego - podnosi atrakcyjność i przyciąga spojrzenie. Często sprawia, że czujemy się bardziej pewni siebie i mamy lepsze samopoczucie. Czy jednak wystarczą regularne...

Kuchnia

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Wszystko co powinnaś wiedzieć o soi

Soja to główny składnik we współczesnej hodowli zwierząt Kukurydza i soja to znaczne i niedrogie źródło białka w paszy dla zwierząt. Bez soi hodowla na masową skalę nie byłaby możliwa (zwłaszcza jeśli chodzi o kurczaki, indyki czy świnie). Soja działa...

Kuchnia

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Dieta niezwykle bogata w błonnik

Produkty zbożowe na początek dnia Polacy nie jedzą wystarczająco dużo błonnika. Przeciętnie dostarczamy go o połowę mniej niż powinniśmy, a jest to składnik, który zmniejsza cholesterol, zapobiega zaparciom i pomaga w trawieniu. Większość produktów zbożowych...

Kuchnia

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - właściwości zdrowotne

Śliwki suszone - lepsze niż świeże Dodajemy je do kompotu z suszu, czasem zjadamy przy problemach z trawieniem. Śliwki suszone - pełne antyoksydantów, witamin i innych składników odżywczych. Co ciekawe - innych od tych, które znajdziemy w śliwkach świeżych....

Kuchnia

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Dowiedz się co zrobić, aby twoje ulubione potrawy były zdrowsze

Przyrządzaj sosy bez śmietany Do przyrządzenia sosu zamiast tłustej śmietany możesz użyć niskotłuszczowego mleka, zagęszczonego mąką - 1 kubek na 4 łyżeczki. Podgrzewaj sos na średnim ogniu, aż pojawią się na nim grube pęcherzyki. Wybierz lepszy tłuszcz...

Kuchnia

10 zdrowych (i tanich!) produktów

10 zdrowych (i tanich!) produktów

Jedz zdrowo i tanio Nie musisz wydawać kroci na zdrowe jedzenie! Sprawdź, które produkty nie zrujnują twojego budżetu, a jednocześnie zapewnią organizmowi wszystkie potrzebne składniki odżywcze. Owsianka Owsianka jest jednym z najtańszych sposobów na...

Kuchnia

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

10 faktów o jedzeniu, które musisz znać

Odwiedzaj w marketach dział ze zdrową żywnością W wielu marketach można obecnie znaleźć dział z nieprzetworzonymi produktami ekologicznymi. Warto regularnie go odwiedzać, gdyż znajdują się tam zdrowe produkty pełnoziarniste i białkowe bez dodatku substancji...

Kuchnia

Dlaczego warto jeść ogórki?

Dlaczego warto jeść ogórki?

Ogórek korzystny dla zdrowia? Niepozorne ogórki to bomby prozdrowotnych składników. Chociaż wydaje się, że składają się głównie z wody, tak naprawdę są źródłem wielu zbawiennych dla zdrowia człowieka substancji. Jakie korzyści może przynieść regularne...

Kuchnia

Jedzenie bogate w witaminę D

Jedzenie bogate w witaminę D

Synteza witaminy D w organizmie Witamina D może być syntetyzowana w organizmie ludzkim na skutek działania promieniowania słonecznego. Niemniej jednak, nie jest to wystarczająca ilość, aby zapewnić mu prawidłowe funkcjonowanie. Dlatego konieczne jest...