5 z 6Osłabione kości
Kości każdego człowieka po 25. roku życia słabną z każdym dniem. U mężczyzn po 50. proces utraty masy kostnej wynosi ok. 1 proc. rocznie. Kości kobiet słabną jeszcze szybciej.
Na nasz układ kostny duży wpływ ma dieta. Amerykańska badaczka Jean Mayer uważa, że jednym z głównych szkodliwych czynników są produkty mączne. Według niej to pieczywo zaburza równowagę kwasowo-zasadową organizmu. W jaki sposób?
Skutkiem zwiększonej kwasowości krwi jest uwalnianie wapnia z kości do krwiobiegu. Właśnie ten składnik przywraca odpowiednie pH. W efekcie u osoby regularnie spożywającej pieczywo może pojawić się osteoporoza.
Na śniadanie najczęściej jesz kanapkę i pijesz kubek kawy? Kup paczkę ziaren aromatycznej kawy na stronie Coffeedesk.pl kody rabatowe.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.