Ostry stek

Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu do czasu. Ważne jest, aby takie danie urozmaicić, dodając jakiś kolorowy i pyszny składnik. Dziś podajemy przepis na stek w papryce.

Stek z papryką

Papryka posiada wiele ważnych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim papryki wszystkich...

Składniki:

Polecane wideo:

  • 700 g wołowiny,
  • 1 papryka czerwona,
  • 1 papryka zielona,
  • 1 papryka żółta,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1,5 cytryny,
  • 2 łyżki oliwy z oliwek,
  • oregano,
  • sól,
  • pieprz.

Przygotowanie:

Wołowinę umyj, pokrój w plastry i rozbij. Następnie ułóż w misce. Składniki – czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz przyprawy – połącz w naczyniu i wymieszaj. Stworzoną marynatą polej kawałki wołowiny. Mięso schowaj na kilka godzin do lodówki. Papryki umieść na grillu i podpiekaj do momentu, aż przybiorą ciemny kolor, następnie umieść je w papierowym ręczniku. Po 10 minutach usuń skórkę z papryki i pokrój ją w paski. W czasie, w którym papryczki będą odparowywać na ręczniku, zamarynowane steki ułóż na grillu i zapiekaj po 10 minut na każdej stronie. Mięso podawaj na talerzu przybrane różnokolorowymi paseczkami papryki.

Wartość odżywcza 1 porcji (200 g):

**Komentarz:

Stek wołowy z grilla** nie byłby może tak atrakcyjny, gdyby nie był otoczony różnokolorowymi paprykami. Ponadto nie byłoby to tak zdrowe i wartościowe danie, gdyby nie dodatki. Papryka bowiem posiada wiele ważnych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, mangan i miedź. Są też bogate w błonnik. Warto dodać je czasem do ulubionych potraw!

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Dania z wołowiny
Dania z wołowiny

Tajska wołowina

Tajska wołowina

Kuchnia tajska uważana jest za jedną z najlepszych i najbardziej oryginalnych kuchni świata. W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu.

Dania z wołowiny

Strogonow z wołowiną

Strogonow z wołowiną

Strogonow to danie popularne właściwie na całym świecie. Klasyczna potrawa a la Strogonow składa się z pokrojonej w plastry polędwicy i dodatku cebuli i pieczarek. Niektóre przepisy dodają także ogórki kiszone, przecier pomidorowy, mąkę i różne przyprawy.

Dania z wołowiny

Stek wołowy

Stek wołowy

Gorący, grillowany lub pieczony stek wołowy to prawdopodobnie wymarzone danie dla panów. Jednak dobrze doprawiony i odpowiednio wysmażony stek może stać się przysmakiem wszystkich fanów potraw mięsnych.

Dania z wołowiny

Stek z papryką

Stek z papryką

Papryka posiada wiele ważnych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo,...

Dania z wołowiny

Wołowy gulasz

Wołowy gulasz

Gulasz wołowy to jedna z najbardziej charakterystycznych dla polskiej kuchni potraw. Dobrze doprawione, miękkie mięso w zawiesistym sosie jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad.

Dania z wołowiny

Wołowina po tajsku

Wołowina po tajsku

W Tajlandii niezwykle popularne są wytrawne sałatki przyrządzane według tajskiej receptury. Są one lekkostrawne, a używane do nich sosy nie zawierają tłuszczu. Poniżej jeden z przepisów na tajską sałatkę. Składniki: 400 g polędwicy wołowej, 2 ząbki...

Dania z wołowiny

Strogonow wołowy

Strogonow wołowy

Aleksandra I. Poniżej przepis na to klasyczne danie z wołowiny. Składniki: 1/2 kg polędwicy wołowej, 2 cebule, 3 łyżki masła, 20 dkg pieczarek, 1

Dania z wołowiny

Gulasz wołowy

jest idealnym pomysłem na niedzielny lub odświętny obiad. Składniki: 500 g wołowiny na gulasz, 2 duże cebule, 3 łyżki mąki, 500 ml bulionu wołowego, 1 łyżka (...) | 0,97 g | Komentarz: Wołowina...