Ostry stek
Dobrze wysmażony i doprawiony stek z grilla z pewnością zasmakuje zarówno miłośnikom mięsa, jak i tym, którzy wołowinę jedzą od czasu do czasu. Ważne jest, aby takie danie urozmaicić, dodając jakiś kolorowy i pyszny składnik. Dziś podajemy przepis na stek w papryce.
Składniki:
- 700 g wołowiny,
- 1 papryka czerwona,
- 1 papryka zielona,
- 1 papryka żółta,
- 1 ząbek czosnku,
- 1,5 cytryny,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- oregano,
- sól,
- pieprz.
Przygotowanie:
Wołowinę umyj, pokrój w plastry i rozbij. Następnie ułóż w misce. Składniki – czosnek, wyciśnięty sok z cytryny, oliwę z oliwek oraz przyprawy – połącz w naczyniu i wymieszaj. Stworzoną marynatą polej kawałki wołowiny. Mięso schowaj na kilka godzin do lodówki. Papryki umieść na grillu i podpiekaj do momentu, aż przybiorą ciemny kolor, następnie umieść je w papierowym ręczniku. Po 10 minutach usuń skórkę z papryki i pokrój ją w paski. W czasie, w którym papryczki będą odparowywać na ręczniku, zamarynowane steki ułóż na grillu i zapiekaj po 10 minut na każdej stronie. Mięso podawaj na talerzu przybrane różnokolorowymi paseczkami papryki.
Wartość odżywcza 1 porcji (200 g): |
---|
**Komentarz:
Stek wołowy z grilla** nie byłby może tak atrakcyjny, gdyby nie był otoczony różnokolorowymi paprykami. Ponadto nie byłoby to tak zdrowe i wartościowe danie, gdyby nie dodatki. Papryka bowiem posiada wiele ważnych składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Przede wszystkim papryki wszystkich barw zawierają komplet witamin z grupy B i dużo związków mineralnych, takich jak wapń, potas, żelazo, magnez, mangan i miedź. Są też bogate w błonnik. Warto dodać je czasem do ulubionych potraw!