Naturalne źródła witaminy D
Najwięcej witaminy D znajdziemy w rybach: łososiu, węgorzu, śledziu, makreli. Jednak nie sposób jeść je codziennie.
Warto sięgać po inne produkty zawierające witaminę D. Trzeba jednak pamiętać, że jej ilości są wtedy dużo mniejsze. Dla porównania podobną ilość witaminy D znajdziemy w 10 dag świeżego węgorza i w 200 jajkach lub w kilku kilogramach żółtego sera.
Okazuje się więc, że naturalne źródła witaminy D wcale nie dostarczają jej w zadowalających ilościach. W innych krajach wzbogaca się niektóre produkty o tę witaminę, np. mleko, sok pomarańczowy, margaryny czy płatki śniadaniowe. Warto też wiedzieć, że niektóre składniki pomagają w przyswajaniu witaminy D (wielonienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, C, E, wapń), a inne utrudniają (środki przeczyszczające, alkohol).