Trwa ładowanie...

Stawia na nogi podczas choroby. Najsilniejszy naturalny antybiotyk

Avatar placeholder
16.10.2023 11:19
Naturalne produkty na odporność. W co zaopatrzyć kuchnię i domową apteczkę?
Naturalne produkty na odporność. W co zaopatrzyć kuchnię i domową apteczkę?

W okresie jesienno-zimowym trudno uniknąć przeziębienia i grypy. Tego typu infekcje towarzyszą ludzkości od zawsze. Niemal każdy z nas przynajmniej raz w roku zmaga się z infekcjami, objawiającymi się m.in. gorączką, bólem gardła, kaszlem, czy katarem. Czy można ustrzec się przed tego typu dolegliwościami?

spis treści

1. Co zrobić, by zmniejszyć ryzyko infekcji?

Grypą i przeziębieniem nietrudno się zarazić. Istnieje jednak wiele sposobów, które pozwalają ograniczyć ryzyko tego rodzaju infekcji, bądź sprawić, że ich przebieg będzie łagodniejszy, a ryzyko powikłań mniejsze.

Oto lista "pewniaków”, które wzmacniają organizm i odporność. Tych naturalnych produktów nie może zabraknąć w żadnej kuchni i domowej apteczce.

1.1. Miód, pyłek i pierzga

Zobacz film: "Pytanie mamy - Jak działa colostrum?"

Produkty pszczele to bogactwo cennych witamin, mikro i makroelementów, a także ważnych dla zdrowia enzymów. Dlatego też, o ile nie ma żadnych przeciwwskazań, zamiast sięgać po syntetyczne produkty multiwitaminowe, warto wybierać miód, pyłek kwiatowy i pierzgę.

Miód, pyłek oraz pierzga (przetworzony przez pszczoły pyłek kwiatowy, który jest istną bombą witaminowo-minerałową), dostarczają organizmowi witaminy A, witamin z grupy B, witaminy C, PP, E, D, K H. Są również źródłem m.in. fosforu, siarki, chloru, potasu, wapnia, magnezu, czy chromu.

W produktach pszczelich obecny jest też cynk, który wzmacnia układ odpornościowy i łagodzi objawy przeziębienia i grypy oraz wyraźnie skraca czas trwania choroby.

Warto pamiętać o tym, że przeciwwskazaniem do stosowania tych produktów jest alergia na produkty pszczele. Miodu powinny unikać także osoby z nieprawidłową glikemią, jednak w ich przypadku zwykle sprawdza się pierzga.

1.2. Olej z czarnuszki

Olej z czarnuszki to doskonały naturalny suplement na odporność. Zwykle przyjmuje się go przez miesiąc w ilości 2 łyżek dziennie. Po takim czasie zalecana jest przerwa. Jednak, gdy już zaadaptujemy się do suplementacji olejem z czarnuszki, możemy włączyć go do codziennej diety na dłużej.

Czarnuszka to niepozorna roślina, określana również jako czarny kminek. Należy do rodziny jaskrowatych i rośnie dziko przede wszystkim w obszarze Morza Śródziemnego oraz w Azji.

Olej z czarnuszki od wieków słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości:

  • przeciwzapalnych,
  • antyoksydacyjnych,
  • antynowotworowych,
  • antyalergicznych,
  • antyhistaminowych,
  • przeciwbólowych.

Ponadto aktywizuje on do działania układ odpornościowy, przywraca równowagę układu immunologicznego (przez co zalecany jest często w chorobach autoimmunologicznych), wspomaga pracę nerek i wątroby, reguluje gospodarkę hormonalną.

Olej z czarnuszki korzystnie wpływa również na metabolizm glukozy, sprawdza się zatem w przypadku insulinooporności, czy cukrzycy.

Czarnuszka wspiera też leczenie kaszlu, który towarzyszy sezonowym infekcjom. Dzięki działaniu rozszerzającym oskrzela, ten naturalny suplement znajduje też zastosowanie w leczeniu astmy.

1.3. Czosnek

Czosnek to najbardziej znane remedium na infekcje jesienno-zimowe i poprawę odporności. Na jego prozdrowotnych właściwościach poznali się już starożytni Egipcjanie, którzy 1500 lat p.n.e. wykorzystywali tę roślinę w leczeniu chorób serca, bólu głowy, ran, czy pozbywaniu się z organizmu pasożytów. Dzisiaj lecznicze działanie czosnku jest nie tylko dobrze znane, ale i potwierdzone naukowo.

Co wyjątkowego zawiera czosnek? To przede wszystkim działająca przeciwbakteryjnie allicyna. To właśnie ta substancja odpowiedzialna jest także za ostry zapach czosnku, który uwalnia się po jego rozgnieceniu. Czosnek działa antywirusowo, a zawarte w nim ajoeny wykazują też działanie przeciwpasożytnicze oraz przeciwzakrzepowe. Z kolei siarczek allilu hamuje wzrost guzów i wywołuje śmierć komórek nowotworowych.

1.4. Cynamon, imbir, goździki, anyż, szafran

Prozdrowotny napar można przygotować też z kory cynamonu, korzenia imbiru, goździków, gwiazdki anyżu, pręcików szafranu i odrobiny miodu. Ten wzmocni odporność i wesprze w walce z ewentualną infekcją.

Połączenie tych składników to recepta na środek o działaniu przeciwkaszlowym i lekko wykrztuśnym. Napój sprawdza się też na ból gardła, problemy trawienne i poprawę nastroju. Działa jak naturalny antybiotyk, skutecznie rozgrzewa.

Zródło: prostazdrowadieta.pl

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze