Najczęstsze błędy w diecie kobiet ciężarnych
Ciąża jako okres, podczas którego w ciele kobiety dojrzewa mały człowiek, wymaga specjalnej opieki żywieniowej. Podczas prowadzenia ciąży wiele kobiet, nawet nieświadomie, popełnia drobne pomyłki. Które z nich są najpopularniejsze?
1. Dopasowanie diety do stylu życia kobiety
Wiele kobiet, które amatorsko uprawiają sport, nie zdają sobie sprawy, iż sam wysiłek fizyczny wpływa na ich metabolizm. Zwiększa między innymi wydatek energetyczny, który rośnie także podczas ciąży. Efekty te mogą się skumulować. Skutkiem jest zbyt mała podaż energii w diecie kobiety ciężarnej aktywnej fizycznie. Podczas pierwszych etapów ciąży warto dopytać specjalisty, jak powinna wyglądać dieta kobiet w ciąży, które są aktywne fizycznie.
Należy także dopytać o wcześniejszy styl odżywiania. Zanim zaczniesz planowanie ciąży, skieruj się do dietetyka, w celu uzyskania porady, czy będzie on właściwy także podczas jej trwania lub, czy nasza dieta nie wymaga dostarczenia np. większej ilości kwasu foliowego.
2. Najczęstsze błędy żywieniowe kobiet w ciąży
W internecie można znaleźć wiele informacji na temat tego, jakich produktów nie powinna zawierać dieta kobiet w ciąży. Warto zawsze je weryfikować z osobą, która zajmuje się żywieniem kobiet w ciąży na co dzień. Zdarza się także, że kobiety sięgają po produkty pod wpływem “zachcianki” tak często obserwowanej podczas trwania ciąży.
3. Jakie są najczęstsze błędy żywieniowe kobiet w ciąży?
Spożywanie zbyt dużej ilości słodyczy
Odpowiedź na zachciankę naszego ciała w postaci tabliczki czekolady mlecznej w żaden sposób nie uczyni dobra organizmowi przyszłej matki. Warto zastanowić się, czy spożycie wspomnianego produktu w takiej ilości nie przyniesie szkody naszemu małemu człowiekowi. Dieta kobiety w ciąży powinna uwzględniać podaż wszystkich niezbędnych składników pokarmowych. Produkty, które są gęste energetycznie, mogą być dodatkiem, który znajduje się w diecie sporadycznie. Podstawę diety powinny zawsze stanowić warzywa oraz produkty niskoprzetworzone. Cała reszta ląduje na drugim planie.
Wybieranie łatwych alternatyw
Potrawy, które wymagają więcej zaangażowania, zastępowane są często przez te gotowe ze sklepu lub restauracji. Warto napomnieć, iż bardzo często te potrawy są “oczyszczone” z wszelkich składników odżywczych, przez co bardzo łatwo jest zahaczyć o niedobory żywieniowe. Lokale typu “Fast food” zdecydowanie nie są dobrym miejscem na uzupełnianie diety młodej matki. Zwłaszcza, iż wiele z takich “wypadów” rekompensowane jest później suplementami diety, które nie zawsze są dobrym wyborem. Eliminacja z diety produktów, które tego nie wymagają
Pierwszym przykładem kategorii produktów eliminowanych z diety kobiet ciężarnych jest nabiał. Jest to mit, który powielany jest przez wiele przyszłych matek. Należy pamiętać, iż nabiał w formie pasteryzowanej jest bezpieczny do spożycia przez kobiety ciężarne. Podobnie jest z innymi produktami, które są zabezpieczane przed obecnością mikroorganizmów potencjalnie szkodliwych.
Podsumowanie
Dieta kobiet w ciąży powinna być bogata we wszystkie składniki odżywcze potrzebne dziecku do rozwoju. Obecność tych rekreacyjnych nie jest równoznaczna z nieprawidłowym prowadzeniem żywieniowym ciąży. Warto jednak wywarzyć wszystkie czynniki obecne w diecie przyszłych matek. Jeśli dla przykładu mamy ochotę na czekoladę - możemy spożyć jedną kostkę czekolady deserowej o wysokiej zawartości kakao. Oprócz zaspokojenia naszej zachcianki zyskujemy także dodatkową porcję magnezu.
Artykuł Sponsorowany