Mikroorganizmy. Czym są, jak dzielimy mikroorganizmy?

Mikroorganizmy to drobnoustroje, widoczne jedynie pod mikroskopem, obecne niemal wszędzie. Nazwa ta obejmuje wszystkie organizmy jednokomórkowe, zaliczamy do nich także formy bezkomórkowe, jakimi są wirusy. Uczniowie poznają je w szkole podstawowej na lekcjach biologii, a ich znajomość może przydać się na egzaminie ósmoklasisty. Kto odkrył mikroorganizmy? Jak oddychają mikroorganizmy? Sprawdź!

Mikroorganizmy to drobnoustroje, widoczne jedynie pod mikroskopemMikroorganizmy to drobnoustroje, widoczne jedynie pod mikroskopem
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Ewa Rosiecka

Co to są mikroorganizmy?

Zgodnie z obowiązującą definicją mikroorganizmy to drobnoustroje, które można zobaczyć jedynie pod mikroskopem. Pojęcie to jest dość obszerne, jednak z pewnością zaliczamy do nich organizmy jednokomórkowe, takie jak:

  • bakterie;
  • sinice;
  • pierwotniaki;
  • glony;
  • grzyby.

Do mikroorganizmów zaliczamy także formy bezkomórkowe - wirusy. Niektóre mikroorganizmy mogą być chorobotwórcze (wspomniane wirusy i bakterie), inne zaś potrafią być komensalne - korzystać z zasobów innego organizmu, bez wpływu na jego funkcjonowanie, a nawet symbiotyczne, jak np. bakterie w jelitach.

Mikroorganizmy znajdują się w wodzie, glebie, w powietrzu, na produktach spożywczych, a w dużych ilościach u ludzi oraz zwierząt. Organizmy te są w stanie przeżyć nawet w ekstremalnych warunkach.

Prawdopodobnie pierwszym człowiekiem, który zaobserwował mikroorganizmy pod mikroskopem był holenderski przyrodnik i przedsiębiorca, Antoni van Leeuwenhoek, nazywany ojcem mikrobiologii, żyjący w latach 1632 - 1723.

Jak dzielimy mikroorganizmy?

Mikroorganizmy dzielimy ze względu na wymagania tlenowe na:

  • anaeroby, żyjące w atmosferze beztlenowej;
  • aeroby, żyjące w atmosferze tlenowej.

Grupę mikroorganizmów, które zasiedlają dane środowisko (organizm człowieka, zwierzęcia, glebę) nazywamy mikrobiomem.

Mikroorganizmy w wodzie pitnej

Mikroorganizmy żyją m.in. w wodzie, nie tylko ze studni, ale również w wodzie z kranu. Są to bakterie i wirusy, które mogą powodować choroby, m.in.:

  • Legionella, która powoduje legionellozę; walka z tą bakterią jest bardzo ciężka, ponieważ często tworzy na ściankach rur warstwę ochronną (film biologiczny), która zmniejsza skuteczność chemicznej dezynfekcji; bakterie te wnikają do organizmu ludzkiego w czasie kąpieli lub brania prysznica; są dużym zagrożeniem, mogą prowadzić nawet do śmierci; można usunąć je za pomocą promieniowania UV oraz dezynfekcji termicznej i chemicznej;
  • bakterie grupy E.coli - naturalnie bytują w jelicie grubym zwierzęcym i ludzkim, do wody trafiają przez kontakt ze ściekami, glebą i obumarłymi szczątkami roślin; nawet ich niewielka ilość w wodzie jest zagrożeniem dla zdrowia;
  • bakterie mikroflory jelitowej - mogą wywoływać bakteryjną żółtaczkę, czerwonkę, cholerę, salmonellę i dur brzuszny;
  • paciorkowce kałowe - znaczna ich część pochodzi z ludzkich i zwierzęcych odchodów, część występuje także w materiale roślinnym; uważane za jedne z najtrwalszych bakterii, które mogą intensywnie skazić wodę.

Mikroorganizmy glebowe

Do mikroorganizmów glebowych należą:

  • bakterie;
  • archeony;
  • glony;
  • niektóre grzyby;
  • pierwotniaki;
  • wirusy.

Są to w większości pożyteczne mikroorganizmy, które odpowiadają m.in. za mineralizację substancji organicznej, dostarczając roślinom dobrze przyswajalnych składników pokarmowych.

Od działalności tych drobnoustrojów zależy właściwe użyźnienie gleby, ponieważ odpowiadają za przetwarzanie substancji glebowych, a także za obieg pierwiastków ważnych dla różnych procesów zachodzących w tym środowisku.

Mikroorganizmy są bardzo aktywne w tzw. rizosferze - w pobliży korzeni roślin; odgrywają znaczącą rolę w kształtowaniu warunków ich rozwoju.

Efektywne mikroorganizmy dla człowieka

Prawidłowy skład bakteryjny układu pokarmowego jest podstawą dobrej odporności i silnego organizmu człowieka.

Codzienne spożywanie probiotyków (pożytecznych bakterii, takich jak m.in. z rodzaju Lactobacillus spp., z rodzaju Bifidobacterium spp. lub z rodzaju Streptococcus spp.) może w dłuższej perspektywie poprawić pracę układu trawiennego, podnieść odporność organizmu oraz zwiększyć energię.

Wybrane dla Ciebie
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
Kreatywność nie ma ograniczeń. Kort tenisowy zamieniony w Świąteczną Strefę Zabawy
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
"Survival rodzicielski". Zakupy z dziećmi bywają wyzwaniem. Jak sobie z tym radzić?
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Rodzice i dzieci mijają się w rozmowie. Kampania Mów Do Mnie #TokTuMi pokazuje skalę problemu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Odkryli jedną z możliwych przyczyn poronień. Naukowcy wskazali na rolę metabolizmu
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Gorączka bez objawów? Eksperci tłumaczą, co może się za tym kryć
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Kobiety w patowej sytuacji. Odstawienie tych leków przed ciążą zwiększa ryzyko tycia
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Emoji jako wołanie o pomoc. KidsAlert ujawnia ukryty język dzieci w internecie
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Dwulatek po hipotermii wrócił do zdrowia. "Cud zespołowej pracy"
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Przełomowe wytyczne dotyczące cukrzycy w ciąży. 27 kluczowych rekomendacji WHO
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Dwa produkty dla dzieci wycofane z dużych sieciówek. Stanowią realne zagrożenie
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Liczba dzieci z nadciśnieniem się podwoiła. Eksperci alarmują
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu
Barwniki w żywności zagrażają zdrowiu dzieci. Naukowcy alarmują o skali problemu