5 z 7Margaryna służy odchudzaniu?
Mówi się, że margaryna jest mniej kaloryczna. To prawda. Z racji wykorzystania innego rodzaju tłuszczów. Nie jest to jednak zdrowy zamiennik. Tłuszcze trans, używane do wyrobu margaryny, są kontrowersyjne w przemyśle spożywczym.
Producenci margaryn przekonują, że dzięki nowoczesnym metodom produkcji w dużej mierze zminiejszyli bądź wyeliminowali tłuszcze trans. To dotyczy jedynie wysokiej jakości miękkich margaryn tzw. kubkowych.
- Zawartość tłuszczów trans w jednej łyżce stołowej takiej margaryny może wynosić 0 – 0,5g. Natomiast w takiej samej ilości margaryny kostkowej (powszechnie wykorzystywanej do wypieków ciast) znajdują się aż 3g kwasów tłuszczowych trans.
Tłuszcze trans są odpowiedzialne za rozwój niebezpiecznych chorób m.in.: chorób serca, depresji, nowotworów, zwiększają również ryzyko niepłodności - mówi dietetyk dr Krystyna Pogoń.
Zobacz koniecznie: To najlepszy tłuszcz do smażenia