4 z 7Masło podwyższa cholesterol?
Największą różnicą między masłem a margaryną jest zawartość tłuszczu. Masło zawiera tłuszcze nasycone. Kojarzone są głównie z działaniem podwyższającym cholesterol, a co za tym idzie chorobami układu krążenia.
- Zgodnie z obowiązującymi normami zawartość cholesterolu w dobowej racji pokarmowej nie powinna przekraczać 300 mg. Dla przykładu, porcja masła śmietankowego, ważąca 5g (średnia ilość potrzebna do posmarowania kromki chleba), zawiera 11 mg cholesterolu.
Oczywiście organizm nie mógłby by się bez niego obyć – cholesterol jest składnikiem strukturalnym wszystkich błon komórkowych, a ponadto prekursorem hormonów sterydowych kory nadnercza, kwasów żółciowych oraz witaminy.
- Mimo że masło zawiera tłuszcze nasycone posiada również kwasy krótko i średnio–łańcuchowe. Dzięki temu tłuszcze nie są aż tak złowrogie dla naszego organizmu. Udowodniono, że masło spośród wszystkich znanych nam tłuszczy jest najzdrowsze i lekkostrawne - mówi dietetyk dr Krystyna Pogoń.
Zobacz koniecznie: Masz te objawy? To może być zapowiedź niebezpecznej choroby