Kuracja wzmacniająca z czosnkiem i miodem
Jesienią częściej niż zwykle przytrafiają się infekcje, zarówno dorosłym, jak i dzieciom. Odpowiednio dobrane składniki mogą jednak skutecznie nas przed nimi obronić. Wystarczy łyżka stołowa mikstury z czosnku i miodu. Pysznie smakuje i wzmacnia odporność.
1. Właściwości czosnku
Czosnek to jeden z najczęściej wykorzystywanych naturalnych produktów. Ze względu na jego właściwości, stosuje się go w leczeniu przeziębień, infekcji oraz stanów zapalnych. Znajdująca się w nim alicyna obniża poziom cholesterolu i ciśnienia tętniczego. Dzięki temu z krwi usuwane są wszystkie toksyny.
Działa przeciwzapalnie, więc polecany jest w problemach gastrycznych, chorobach układu oddechowego, a nawet w grzybicy. Znalazł swoje zastosowanie także w leczeniu artretyzmu, cukrzycy i nowotworów. Wzmacnia odporność oraz leczy kaszel. Czosnek powinno się jeść surowo – tylko wtedy posiada on wszystkie prozdrowotne właściwości.
Znajdujące się w nim związki siarki, łącząc się ze składnikami zawartymi w miodzie, pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu krążenia. Zapobiegają żylakom oraz uelastyczniają żyły.
2. Właściwości miodu
Miód leczy serce, uspokaja, goi rany. To jeden z najcenniejszych produktów żywnościowych. Ma właściwości antybakteryjne, dlatego to właśnie po niego powinniśmy sięgać w przeziębieniach i infekcjach. Miód to bogactwo witamin: A, C i tych z grupy B oraz minerałów, w szczególności: potasu, chloru, magnezu czy żelaza.
Pomoże w leczeniu wrzodów żołądka, nadciśnienia czy miażdżycy. Ze względu na dużą zawartość kwasu foliowego, polecany jest również kobietom w ciąży.
3. Kuracja z miodem i czosnkiem
Lekarze polecają, by surowy czosnek spożywać wraz z miodem. Dzięki temu aromatyczne ząbki będą łatwiej trawione. Do słoika z nakrętką wlewamy jedną szklankę miodu (jest to ok. 335 gram), a następnie dodajemy dziesięć posiekanych ząbków czosnku. Miksturę odstawiamy w ciemne miejsce na tydzień. Po tym czasie możemy rozpocząć kurację.
Zalecana dawka to jedna łyżka stołowa dziennie, najlepiej na czczo. Miód z czosnkiem spożywamy przez tydzień. Następnie robimy dwa tygodnie przerwy i powtarzamy kurację od nowa. Słoik z mieszaniną przechowujemy w temperaturze pokojowej – wtedy miód się nie skrystalizuje.
Najlepsze efekty osiągniesz, gdy na czas kuracji odstawisz żywność przetworzoną, bogatą w niezdrowe utwardzane tłuszcze i cukry. Do smaku można dodać sok z cytryny.