6 z 7Przepis na domowe kostki rosołowe
Składniki:
- włoszczyzna,
- 2-3 ząbki czosnku,
- cebula,
- zielona pietruszka,
- łyżka oliwy,
- sól morska lub himalajska,
- przyprawy (ich ilość i rodzaj zależy tylko od naszych upodobań).
Cebulę i czosnek obieramy, siekamy, a następnie smażymy na łyżce oliwy. Pozostałe warzywa kroimy i wrzucamy do tego samego garnka, całość zalewając wodą. Doprawiamy i dodajemy skrojoną zieleninę.
Wywar gotujemy ok. dwie godziny na małym ogniu. Wyjmujemy liście laurowe i przyprawy w ziarnach. Następnie studzimy i wszystko razem miksujemy. **Masę przelewamy do foremek na lód – najlepsze są te z silikonu.**
Po zamrożeniu każdą kostkę wyjmujemy i zawijamy w papier. Trzymamy je w szczelnie zamkniętym opakowaniu w zamrażalce.