Trwa ładowanie...

Kasza jęczmienna - rodzaje, właściwości, przepisy. Jak ugotować pęczak?

Kasza jęczmienna zaliczana jest do jednych z najzdrowszych kasz. Występuje w kilku odmianach, z czego najbardziej popularna jest kasza perłowa, a najzdrowsza - pęczak. Kasza jęczmienna to bogactwo witamin z grupy B, a także rzadkich pierwiastków: manganu i selenu. Kto powinien ją jeść i jak ją wykorzystać w kuchni?

Zobacz film: "Naukowcy: najzdrowsza dieta to dieta wiktoriańska"

spis treści

1. Kasza jęczmienna - rodzaje

Jak wskazuje nazwa - kasza jęczmienna produkowana jest z ziaren jęczmienia. Na ryku mamy dostępnych kilka rodzajów tej kaszy, a różnią się one stopniem rozdrobnienia i przetworzenia ziarna.

Rodzaje kaszy jęczmiennej:

  • pęczak tradycyjny lub obtaczany (tzw. kujawski) - to całe ziarna jęczmienia pozbawione jedynie łuski,
  • kasza wiejska (połamany pęczak) - to ziarna oczyszczone i obtłuszczone, ale nie wypolerowane,
  • kasza perłowa (tzw. mazurska), a więc rozdrobniony i wypolerowany pęczak, występuje w odmianach: gruba, średnia i drobna,
  • kasza perłowa prażona.

2. Właściwości kaszy jęczmiennej, kalorie

Kasza jęczmienna to bogactwo wielu witamin i składników mineralnych:

  • witamin z grupy: B1, B2, B3, B6, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego,
  • witaminy A,
  • witaminy K,
  • wapnia,
  • fosforu,
  • potasu,
  • cynku,
  • żelaza,
  • magnezu,
  • sodu,
  • cynku,
  • kwasu foliowego.

Kasza jęczmienna zawiera ok. 350 kcal/100 g. Oczywiście mowa tu o suchych ziarnach, a podczas gotowania objętość kaszy zwiększa się nawet 2-krotnie, więc i kaloryczność spada o połowę.

Kasza to bogactwo błonnika pokarmowego, dzięki czemu reguluje przemianę materii i sprawia, że metabolizm wskakuje na najwyższe obroty. To też doskonały pokarm dla jelit - kasza wymiata resztki pokarmowe i złogi zalegające w okrężnicy. Dzięki temu obniża ryzyko raka tego narządu. Błonnik wpływa także na odpowiedni poziom cholesterolu w organizmie. Dzięki kaszy jęczmiennej zadbamy zatem o gospodarkę lipidową organizmu, ponieważ chroni przed miażdżycą. Kasza pęczak polecana jest też diabetykom, osobom, które się odchudzają oraz żyjącym w stresie.

3. Czy dzieci mogą jeść kaszę jęczmienną? Czy zawiera ona gluten?

Chociaż kasza jęczmienna jest bardzo zdrowa, to jednak osoby ze zdiagnozowaną celiakią nie powinny jej jeść. Kasza jęczmienna zawiera bowiem gluten. Osoby, które mają wrzody żołądka lub refluks powinny wybrać kaszę perłową lub wiejską, które są rozdrobnione i oczyszczone z łusek.

Poza tym nie ma przeciwskazań do spożywania kaszy jęczmiennej. Mogą ją jeść nawet dzieci od 10. miesiąca życia.

4. Jak ugotować kaszę jęczmienną i z czym można ją jeść?

Najlepszym sposobem jest bezpośrednie wrzucenie kaszy do wody. Unikaj korzystania z woreczków, które, chociaż wygodne, są bardzo toksyczne - zawierają bisfenol A, który może przenikać do wody.

Poza tym zbyt duża ilość wody wypłukuje witaminy i składniki mineralne.

Jak więc szybko i zdrowo ugotować kaszę?

  • Najpierw wypłucz dokładnie kaszę na sicie.
  • Zagotuj 2,5 szklanki osolonej wody z łyżką oleju.
  • Dodaj kaszę i gotuj na małym ogniu przez ok. 15-20 min., aż woda się wchłonie.

Gotowe!

Teraz poczekaj, aż kasza ostygnie. Do czego pasuje? Kasza jęczmienna to doskonały zamiennika ziemniaków, ryżu czy makaronu. Dobrze komponuje się z sosami, mięsem, ale także dobrze smakuje na słodko np. z jogurtem. Kaszę można także wykorzystać do przygotowania farszu do gołąbków, to też doskonały dodatek do krupniku.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.