Trwa ładowanie...

Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze (WIDEO)

Zobacz film: "Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze"

Ryba to wysokobiałkowa, niskotłuszczowa żywność, która zapewnia szereg korzyści zdrowotnych.

Zwłaszcza ryby o białym mięsie mają mniej tłuszczu niż jakiekolwiek inne źródło białka zwierzęcego, a tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.

Ponieważ organizm ludzki nie może wytwarzać znacznych ilości tych podstawowych składników odżywczych, ryby powinny być ważną częścią diety. Ponadto mają niską zawartość "złych” tłuszczów, powszechnie występujących w czerwonym mięsie, zwanych kwasami tłuszczowymi omega-6.

Dlaczego kwasy omega-3 są dobre dla twojego zdrowia?

Coraz więcej dowodów wskazuje, że kwasy tłuszczowe omega-3 zapewniają szereg korzyści zdrowotnych.

Oto one:

  • pomagają utrzymać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, odgrywając rolę w regulacji krzepnięcia krwi i skurczu naczyń krwionośnych,
  • są ważne dla prenatalnego i poporodowego rozwoju neurologicznego człowieka,
  • mogą złagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
  • mogą odgrywać korzystną rolę przy zaburzeniach rytmu serca (nieregularne bicie serca).

Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz nasze WIDEO

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.