Którą rybę wybrać nad morzem? Oto 4 najlepsze (WIDEO)
Ryba to wysokobiałkowa, niskotłuszczowa żywność, która zapewnia szereg korzyści zdrowotnych.
Zwłaszcza ryby o białym mięsie mają mniej tłuszczu niż jakiekolwiek inne źródło białka zwierzęcego, a tłuste ryby są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3.
Ponieważ organizm ludzki nie może wytwarzać znacznych ilości tych podstawowych składników odżywczych, ryby powinny być ważną częścią diety. Ponadto mają niską zawartość "złych” tłuszczów, powszechnie występujących w czerwonym mięsie, zwanych kwasami tłuszczowymi omega-6.
Dlaczego kwasy omega-3 są dobre dla twojego zdrowia?
Coraz więcej dowodów wskazuje, że kwasy tłuszczowe omega-3 zapewniają szereg korzyści zdrowotnych.
Oto one:
- pomagają utrzymać zdrowie układu sercowo-naczyniowego, odgrywając rolę w regulacji krzepnięcia krwi i skurczu naczyń krwionośnych,
- są ważne dla prenatalnego i poporodowego rozwoju neurologicznego człowieka,
- mogą złagodzić objawy reumatoidalnego zapalenia stawów,
- mogą odgrywać korzystną rolę przy zaburzeniach rytmu serca (nieregularne bicie serca).
Chcesz wiedzieć więcej? Zobacz nasze WIDEO
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl.