4 z 7Fruktoza jest odpowiedzialna za rozwój cukrzycy
Okazuje się, że nadmierne spożywanie fruktozy może być przyczyną wielu poważnych chorób rozwijających się już od najmłodszych lat. Dzieci narażone są nie tylko na otyłość, ale także na postępującą insulinooporność, zaburzenia metabolizmu, podwyższone ciśnienie tętnicze we krwi, wzrost poziomu kwasu moczowego będącego główną przyczyną rozwoju kamicy nerkowej, a także odkładania się tłuszczu zapasowego, czyli tego, co widzimy w postaci np. oponki na brzuchu.
Fruktoza jest bowiem inaczej wchłaniana przez organizm niż glukoza czy sacharoza. Zamiast magazynować się w postaci glikogenu – jest gromadzona w tkance tłuszczowej. Jest także odpowiedzialna za wysoki poziom trójglicerydów, które negatywnie wpływają na trzustkę – zwłaszcza na komórki odpowiedzialne za wydzielanie insuliny. Zaburzenia wydzielania tego hormonu w organizmie są główną przyczyną rozwoju cukrzycy typu drugiego.