Emulgatory przyczyną otyłości?

Według badań opublikowanych w „News Scientist” skutkiem stosowania emulgatorów dodawanych do żywności może być cukrzyca drugiego stopnia oraz otyłość.

Emulgatory

Emulgatory to związki chemiczne stosowane jako dodatki spożywcze. Występują na „Liście E”, czyli spisie stworzonym przez wyspecjalizowane instytucje Unii Europejskiej. ****

Polecane wideo:

Łatwo je rozpoznać, ponieważ każdy z nich posiada symbol z zakresu E400-E499.

Dodawanie tych substancji do produktów sprawia, że woda łączy się z olejem, dzięki czemu powstaje gładka emulsja. Ich zadaniem jest poprawa tekstury i zapobieganie rozdzielaniu się substancji. Są także doskonałymi stabilizatorami oraz zagęstnikami, dlatego stosuje się je w produkcji dżemów czy wędlin.

Mieszanina zwiększa również trwałości produktu. Widać to np. na przykładzie margaryny, która dzięki zawartości emulgatorów tak szybko nie jełczeje.

Najbardziej znanymi dodatkami chemicznymi z grupy emulgatorów są: agar (E406), karagen (E407), guma guar (E412) oraz guma ksantanowa (E415). Znajdziemy je także np. w margarynie, majonezie, słodyczach czy wyrobach cukierniczych. Niektórzy producenci emulgatory dodają także do pieczywa.

Emulgatory a stany zapalne jelit

Badania Benoita Chassainga z Georgia State University z 2015 roku przeprowadzone na myszach wykazały, że osobniki pijące wodę z emulgatorami E432 i E466 cierpiały na stany zapalne jelit.

U myszy, które przez 12 tygodni piły wodę z dodatkami, ryzyko zachorowalności na zapalenie jelita zwiększyło się 40-80 proc. Bezpośrednim tego skutkiem była otyłość oraz pojawienie się cukrzycy. Po odstawieniu związków chemicznych, stan jelit polepszał się.

Druga grupa badanych myszy, po spożywaniu wody z emulgatorami, nie wykazywała niepożądanych skutków ubocznych.

Ta grupa zwierząt od urodzenia żyła w sterylnych warunkach, przez co nie posiadała bakterii jelitowych. Amerykańscy naukowcy wykazali, że stan zapalny jelit u myszy pojawia się przy wzroście bakterii żyjących w śluzie.

Badania na ludziach

Według badacza emulgatory w podobny sposób mogą oddziaływać na ludzi. Wystarczy przyjrzeć się statystykom zachorowań na cukrzycę i otyłość w krajach, gdzie żywność przetworzona spożywana jest masowo.

Aby potwierdzić tę tezę, testy przeprowadzono również na kulturach bakterii, które zostały pobrane z jelit człowieka. Działanie dwoch emulgatorów: karboksymetylocelulozy oraz monooleinianu polioksyetylenosorbitolu wpłynęło na rosnącą zawartość flageliny – białka powodującego stany zapalne.

Emulgatory zostały dopuszczone do użytku w krajach Unii Europejskiej jeszcze przed badaniami Chassainga. Obecnie naukowiec chce zbadać wpływ emulgatorów na ludzi. Tylko taki rodzaj testów pozwoli na potwierdzenie hipotezy.

Spośród kilkudziesięciu związków chemicznych, Chassaing chce przebadać m.in. lecytynę sojową, gumę guar czy karagen.  

Obrazy jelit pod mikroskopem wykazują, że spożywanie emulgatorów przyczynia się do zmiany składu ich mikroflory. Łączy się to ze wzbudzeniem genu odpowiedzialnego za stany zapalne w układzie odpornościowym.

Oprócz zwiększonego ryzyka zachorowalności na cukrzycę i rozwoju otyłości, emulgatory mogą być także przyczyną choroby Crohna czy IBD (nieswoistego zapalenia jelit).

Komentarze

DYSKUSJE NA FORUM

Artykuły Kuchnia
Kuchnia

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Wypróbuj 11 przepisów na dania bogate w wapń

Grillowane sardynki z sosem aioli Sardynki są małe, jednak to giganty, jeśli chodzi o wapń, tłuszcze przyjazne sercu oraz intensywny smak. Wypróbuj świeże sardynki przyrządzone na grillu, które będą pyszną wędzoną przystawką. Do tego przygotuj sos aioli,...

Kuchnia

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

9 ziół leczniczych, które możesz uprawiać w domu

Zioła - podstawa domowego ogródka Zioła to jedne z najłatwiejszych do hodowania roślin w domu. Nie potrzebują wiele miejsca, a świeże są znakomitym dodatkiem do sałatek, soków, zup i innych potraw. Poza tym posiadanie własnych ziół jest tańsze i nie kończy...

Kuchnia

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Sprawdzone zdrowotne właściwości octu jabłkowego

Zdrowy ocet jabłkowy Ocet jabłkowy to składnik obecny w gospodarstwach domowych od wielu lat. W czasach starożytnych był on z powodzeniem wykorzystywany do leczenia wielu problemów zdrowotnych. Poznaj cenne dla zdrowia właściwości octu jabłkowego. Jest...

Kuchnia

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Te produkty możesz jeść nawet po upływie terminu ważności

Chleb Chleb możemy jeść bez obaw nawet jeśli upłynął jego termin ważności. Musimy się jedynie upewnić, czy nie ma na nim śladów pleśni. J****eśli pieczywo jest czerstwe lub wydaje nam się już nieświeże, możemy je wykorzystać do zrobienia grzanek lub tostów. Można...

Kuchnia

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Mleko z masłem, miodem i czosnkiem - właściwości, przepis

Napój na przeziębienie Większości z nas przeziębienie kojarzy się z nieprzyjemnie pachnącym napojem, który rodzice przygotowywali nam w dzieciństwie, by szybko zwalczyć objawy infekcji. Mleko, masło, miód i rozgnieciony czosnek - czyli składniki leczniczej...

Kuchnia

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Popularne dania w zdrowszym wydaniu

Czy można zmniejszyć kaloryczność ulubionego posiłku? Istnieje wiele sposobów na to, aby zwiększyć wartości odżywcze danego produktu spożywczego, a jednocześnie zachować wszystkie jego walory smakowe. Kurczak z grilla W okresie wiosny i lata często pozwalamy...

Kuchnia

Jedzenie bogate w fosfor

Jedzenie bogate w fosfor

Rola fosforu w organizmie człowieka Fosfor stanowi minerał niezwykle ważny dla organizmu. Jest niezbędny dla mocnych kości, szkliwa zębów oraz paznokci. Składnik ten jest szczególnie istotnym elementem diety kobiet będących w okresie pokwitania. Niedobór...

Kuchnia

Naturalne źródła cynku

Naturalne źródła cynku

Cynk spełnia ważne funkcje w organizmie Cynk odgrywa zaskakująco wiele ról w naszym organizmie. Wspomaga on aktywność enzymów, produkcję limfocytów T i ma działanie przeciwutleniające. Pomimo tego, że cynk występuje w wielu pokarmach, jego niedobór zdarza...

Kuchnia

Fast food

Fast food

W zdrowo zbilansowanej diecie najlepiej jest wyeliminować, albo chociaż zdecydowanie ograniczyć spożywaniu fast foodów.