Dzieci urodzone przez cesarskie cięcie mają większe ryzyko otyłości
Według badań zaprezentowanych na dorocznej sesji naukowej amerykańskiego Towarzystwa Kardiologicznego, dzieci urodzone przez cesarskie cięcie są bardziej narażone na ryzyko otyłości w porównaniu do dzieci urodzonych siłami natury.
W porównaniu do dzieci urodzonych naturalnie, dzieci urodzone w wyniku cesarskiego cięcia miały o 40 proc. większe szanse na nadwagę lub otyłość w dzieciństwie. Związek ten był jeszcze silniejszy, jeśli ich matka miała nadwagę lub otyłość, co sugeruje, że u otyłych matek porody naturalne mogą pomóc zmniejszyć międzypokoleniowy związek otyłości.
Wnioski płynące z badania utrzymują się, nawet po uwzględnieniu wieku matki w momencie porodu, rasy, wykształcenia, wskaźnika masy ciała sprzed ciąży, przyrostu masy ciała w czasie ciąży, ekspozycji na zanieczyszczenia powietrza oraz masy urodzeniowej dziecka.
Naukowcy zauważyli, że nadwaga matki często wiąże się z nadwagą lub otyłością dzieci, niezależnie od tego, jak dziecko się rodzi, ale efekt był silniejszy u kobiet rodzących przez cesarskie cięcie.
"Uważamy, że przyczyną tej różnicy mogą być korzystne drobnoustroje znajdujące się w kanale rodnym, na które noworodki są narażone podczas porodu" - powiedział główny autor badania Noel Mueller, profesor epidemiologii na Uniwersytecie Johna Hopkinsa.
"Podejrzewamy, że te mikroby mogą korzystnie wpływać na zdrowie dziecka, w tym przyśpieszenie metabolizmu i wzmocnienie układu odpornościowego".
"Potrzebujemy więcej badań, aby ustalić, czy wystawiając noworodki urodzone w wyniku cesarskiego cięcia na działanie drobnoustrojów pochwowych w momencie narodzin, może zmniejszyć ich przyszłe ryzyko zaburzeń metabolicznych, takich jak otyłość" - dodaje.
ZOBACZ TAKŻE:
Naukowcy przeanalizowali dane dotyczące 1 441 donoszonych dzieci urodzonych w Bostonie. W badanej grupie 57 proc. kobiet, które urodziły przez cesarkę, było otyłych, a wśród kobiet rodzących naturalnie 53 proc. było otyłych. W momencie pomiaru wyniku dzieci były w wieku od dwóch do ośmiu lat.
Otyłość u dzieci jest coraz powszechniejsza, a przyczyn tego zjawiska jest bardzo wiele. Najczęściej jednak przyczyną są złe nawyki żywieniowe, które dzieci nabywają od swoich rodziców. Rodzice mają tendencję do przekarmiania dzieci, podawania nieregularnych posiłków, dawania słodyczy i podjadania między posiłkami. To wszystko sprawia, że u dzieci utrwalają się złe nawyki żywieniowe, co skutkuje przybieraniem na wadze.
Kolejnym powodem jest jedzenie posiłków poza domem. Coraz mniej rodzin gotuje i je w domu, przez co nie mają wpływu na skład dań. Często na obiad dzieci jedzą posiłki typu fast food, jak na przykład pizza.
Tuczenie dzieci rozpoczyna się już w okresie niemowlęcym, gdy dziecku daje się jedzenie, żeby je uspokoić, czy nagrodzić za zachowanie. Gdy dzieci idą do szkoły, zaczynają kupować słodycze w sklepiku szkolnym, unikać zajęć WF, a czas po szkole spędzają przed telewizorem lub komputerem.