Wegetariański pasztet
Warzywny pasztet. Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.
Warzywny pasztet. Awokado, jeśli jest odpowiednio przyrządzone, jest wyjątkowo smacznym owocem. Miąższ awokado jest wyjątkowo oleisty i tłusty, a zarazem bardzo zdrowy.
Francuska przystawka. Quennelles są podawane w ramach przystawki oraz przekąski. Mają owalny, nieduży kształt i świetnie nadają się także jako dodatek do mięs.
Porcja zdrowych domowych lodów. Deser z dyni to bardzo smaczny i zdrowy posiłek. Dynia to bogactwo witamin: A, B1, B2, C, PP oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, żelazo, wapń, potas i magnez.
Sos pomidorowy. Sos do pizzy to mieszanka, którą smaruje się najczęściej ciasto, zanim położy się główne składniki. Jednak można także używać sosu jako dodatku do pizzy.
Dżem z kiwi. Kiwi określane jest jako bomba witaminowa. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu i magnezu.
Zupa krem. Imbir ma właściwości lecznicze i wspomagające organizm, głównie dzięki zawartości wapnia, magnezu, fosforu i potasu.
Danie z łososiem. Pasta z kawałkami łososia to oryginalny i niezwykle zdrowy pomysł na popołudniową przekąskę lub wykwintny obiad.
Warzywa z sosem. Sos musztardowy jest idealnym dodatkiem do każdego rodzaju mięs, szczególnie zaś do potraw z grilla i sałatek warzywnych.
Zdrowy makaron. Grzyby świetnie zastępują mięso, bo tak jak ono mają dużo białka. Badania wykazały, że substancje zawarte w grzybach – glukany, potrafią niszczyć komórki rakowe. Warto więc zastanowić się, czy do naszego następnego obiadu nie dodamy...
Makaron z mięsem raka. Mięso raka jest jednym z najlepszych źródeł wanadu. Jego działanie powstrzymuje na przykład odkładanie się cholesterolu oraz pomaga w leczeniu cukrzycy. Obniża wysoki poziom ciśnienia krwi, a także wspomaga rozwój kości i...
Danie z rybą. Ryby to jedne z najzdrowszych produktów, bogate w białka i łatwo przyswajalne dla człowieka kwasy omega-3. Ponadto świetnie smakują i pasują niemal do wszystkiego. Nie ma nic lepszego niż połączenie zdrowia i smaku.
Kurczak z grilla. Mięso drobiowe jest soczyste, kruche i miękkie, po obróbce cieplnej ma delikatny smak i przyjemny zapach. Ponadto zawiera duże ilości cennych witamin z grupy B, utrzymując w zdrowiu system nerwowy oraz wzmacniając system...
Grzyby z grilla. Oprócz wyrafinowanego smaku, grzyby mają działanie lecznicze – w chińskiej i japońskiej medycynie od wieków stosowane są grzyby maitake i shiitake jako środek obniżający ciśnienie, wzmacniający układ odpornościowy i opóźniający...
Grillowany brokuł. Brokuły są szczególnie bogate w fosfor, wapń, chrom i żelazo. Chrom obecny w tym warzywie jest bardzo pomocny w leczeniu cukrzycy. Związki mineralne i witaminy dodatnio wpływają na gospodarkę wapniową w organizmie, opóźniając...
Łosoś z grilla. Łosoś to bardzo smaczna i zdrowa ryba. W jego mięsie znajdziemy bardzo duże ilości witamin D, B12 i B6, a także selenu, fosforu i magnezu. Warto pamiętać również, że jest to doskonałe źródło wartościowego białka, które spokojnie może...
Napój z grejpfrutem. Grejpfrut pochodzi z Barbados i jest źródłem wszelkiego bogactwa – w 90% składa się z wody, poza tym posiada witaminy C, E, P i wszystkie z grupy B. Jest jednym z najzdrowszych owoców tropikalnych.
Zdrowa sałatka. Ogórek zawiera witaminy i minerały. Najważniejsza cecha ogórków to jego właściwości odchudzające. Sam w sobie ogórek jest nie tylko niskokaloryczny, ale przyczynia się do szybszego spalania kalorii i do usuwania nadmiaru wody z...
Sałatka z sosem żurawinowym. Żurawina to drobne, wiecznie zielone krzewy z drobnymi, czerwonymi i cierpkimi w smaku owocami. Owoce żurawiny są bogatym źródłem witamin: C, A, B1, B2, PP, pektyn, błonnika, węglowodanów, żelaza, wapnia, magnezu...
Danie włoskie. Kuchnia włoska charakteryzuje się korzystaniem z dużej ilości warzyw i przypraw takich jak oregano, bazylia, pieprz, estragon, tymianek, rozmaryn, a także używaniem parmezanu. W kuchni tej dość powszechnie stosuje się też oliwę...
Sos z imbirem. Surowy imbir dodaje świeżości i pikantności. Suszony bardziej nadaje się do słodkich potraw. Doskonale komponuje się z innymi korzennymi przyprawami – zielem angielskim, liściem laurowym, goździkami, gałką muszkatołową i...