5 z 6Żurawina - wzmocnienie odporności
Suszona żurawina jest też bogactwem witaminy C. 100 g owoców zawiera od 10 do 30 g kwasu askorbinowego. To ok. 20 proc. dziennego zapotrzebowania na ten związek. W czerwonych, mięsistych owocach znajdziemy także witaminy B1 i B2. Zawierają również fosfor, żelazo, potas, jod, wapń i miedź.
Jednak nie tylko te związki pozwalają wzmacniać odporność osobie, która regularnie jada żurawinę. Ma w tym udział także kwas benzoesowy. To właśnie on nadaje czerwonym owocom właściwości antybakteryjnych, które wspomagają organizm w walce z infekcjami.
Jak wybrać dobrej jakości żurawinę? Przede wszystkim warto szukać takiej, która nie jest słodzona. W tych pakowanych unikajmy także zawartości dwutlenku siarki. Choć ma on właściwośc bakteriobójcze, może obniżać zawartość witamin w owocach.
Zobacz także: Nie masz pomysłu na mikołajkowy prezent? Sprawdź, co kupują inni